Plány na výstavbu paralelní ranveje na ruzyňském letišti mohou pokračovat, rozhodl soud

Plány na výstavbu nové ranveje na Letišti Václava Havla v pražské Ruzyni se rušit nebudou. Krajský soud v Praze minulý pátek zamítl návrh na zrušení vymezení paralelní dráhy v zásadách územního rozvoje Středočeského kraje. ČT to potvrdil mluvčí kraje Josef Holek. Proti projektu se staví některé pražské městské časti a ekologové. Obávají se negativních vlivů na obytnou zástavbu i životní prostředí. Podle letiště je ale nutné navýšit letovou kapacitu. Středočeský kraj už v minulosti uvedl, že projekt dostatečně zohlednil vlivy na udržitelný rozvoj. Proti rozhodnutí soudu lze ještě podat kasační stížnost.

Strany sporu zatím nemají rozsudek k dispozici. „Můžeme jen konstatovat, že v rámci vyhlášení bylo sděleno, že návrh na zrušení opatření obecné povahy v rámci zásad územního rozvoje Středočeského kraje (…), v části, jíž se vymezuje plocha pro zmíněný záměr, byl zamítnut,“ uvedl k pátečnímu vyhlášení rozsudku Holek s tím, že blíže se kraj bude moct vyjádřit, až prostuduje písemný rozsudek.

Doplnil však, že verdikt soudu není jediným podkladem, který je pro případnou výstavbu rozhodující. „Naším úkolem bylo projednat a zajistit plochu pro tento záměr,“ řekl mluvčí. K zahájení stavby je třeba získat mimo jiné také územní rozhodnutí a stavební povolení.

Návrh na zrušení vymezení stavby paralelní ranveje podaly k soudu pražské městské části Nebušice a Suchdol. „Návrh bohužel dopadl v neprospěch městské části,“ sdělil ČT místostarosta Suchdola Václav Vik (za Sdružení občanů Suchdola). „Vzhledem k rozsahu projednávané odborné problematiky se před komentářem rozsudku musíme spolu s naším právním zástupcem seznámit s písemným vypořádáním našich výhrad k zásadám územního rozvoje,“ doplnil. Obce se ve sporu mohou obrátit ještě na Nejvyšší správní soud.

Krajský soud původně vyhověl obcím

Krajský soud v Praze v případu rozhodoval už podruhé. Původně návrhu obcí vyhověl. Do sporu ale letos v únoru zasáhl Nejvyšší správní soud, na který se vedle Středočeského kraje a Letiště Praha obrátilo také Ředitelství silnic a dálnic. Nejvyšší správní soud rozsudek krajského soudu následně zrušil – zejména kvůli nutnosti doplnit dokazování.

V aktuálním sporu jde o aktualizaci zásad územního rozvoje Středočeského kraje z roku 2018. Jde o dokument, kterým se následně řídí úřady a stavební firmy. Aktualizace vznikla, protože část zásad už v minulosti zrušily soudy. Spor o ranvej tak trvá již několik let. I v minulosti proti plánům na výstavbu bojovaly pražské městské části. Důvodem byl i tehdy vliv na okolní prostředí.

Podle kraje má stavba nové ranveje řadu výhod – například se podle něj zvýší kapacita letiště i jeho bezpečnost. Z obdobných důvodů vítá aktuální rozhodnutí soudu i Letiště Praha. „Jsme přesvědčeni, že bez moderního a bezpečného letiště s dostatečnými provozními kapacitami se neobejde žádná vyspělá ekonomika ani stát,“ sdělila ČT mluvčí Klára Divíšková. Dříve se hovořilo o zahájení stavby v roce 2025 a nákladech kolem devíti miliard korun.