Philip Morris investuje více než miliardu korun do rozšíření závodu v Kutné Hoře

Tabáková společnost Philip Morris International (PMI) investuje více než miliardu korun do rozšíření závodu v Kutné Hoře. Vybuduje nové kapacity pro výrobu náplní do bezdýmných produktů, oznámila v úterý v tiskové zprávě. Na rozdíl od obvyklých cigaret se v náplních tabák zahřívá.

Nová infrastruktura vznikne vedle dosavadní výroby klasických produktů. Součástí budou i nové laboratoře. „V rámci naší vize nahradit co možná nejrychleji cigarety lepšími alternativami se výrazně posouváme, miliardová investice do závodu v Kutné Hoře je dalším významným milníkem. Zároveň jde ruku v ruce s rostoucí oblibou bezdýmných produktů a s tím i klesající mírou kouření cigaret v České republice,“ uvedl generální ředitel skupiny PMI Jacek Olczak.

Závod v Kutné Hoře patří mezi pět největších, kde se vyrábí klasické produkty skupiny. Většina nynější produkce míří na export v čele s Německem, Itálií a dalšími evropskými i mimoevropskými trhy. Produkce náplní do bezdýmných výrobků má podle firmy exportní pozici upevnit. 

Skupina se v roce 2016 zavázala co nejdříve nahradit klasické cigarety alternativami. K prvnímu čtvrtletí tohoto roku přešlo na bezdýmné produkty PMI téměř 26 milionů spotřebitelů, z nichž 72 procent zcela přestalo s kouřením cigaret. Přibližně 35 procent tržeb PMI pocházelo v prvním čtvrtletí právě z prodeje alternativních produktů, přičemž ambicí společnosti je, aby do roku 2025 tvořily tyto příjmy více než polovinu.

Generální ředitelka Philip Morris ČR Andrea Gontkovičová doplnila, že za šest let od uvedení bezdýmných výrobků IQOS si cestu k této variantě oproti kouření cigaret našlo už více než půl milionu kuřáků, z nichž zhruba 70 procent díky tomu přestalo s kouřením cigaret úplně.

Společnosti Philip Morris ČR loni stoupl meziročně čistý zisk o 3,4 procenta na 3,6 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH vzrostly o 11 procent na 20,9 miliardy. Firma v Česku zaměstnává přes tisíc lidí. S akciemi společnosti se obchoduje na pražské burze.