Petice se snaží zabránit výstavbě na břehu Lipna, obává se znečištění vody. Kraj objedná studii

Události v regionech: Spolky se snaží zabránit výstavbě na lipenském břehu (zdroj: ČT24)

Ztráty krajinného rázu i zhoršení kvality vody se obávají lidé, kteří se podepsali pod petici proti plánované výstavbě na levém břehu vodní nádrže Lipno. O ní jednali krajští zastupitelé, podle nichž je potřeba, aby vzniklo několik studií. Polipenští starostové se však plánů developerů zastávají, odkazují na územní plány i na to, že signatáři petice vesměs nejsou místní obyvatelé.

Petice, která se dostala k jihočeským krajským zastupitelům, tvrdí, že chystaná výstavba zcela změní podobu lipenských břehů. Podle spolku Lipensko pro život, který petici inicioval, chtějí developeři zastavět 200 hektarů. Připravili šestnáct projektů, k největším patří chystaná výstavba u Horní Plané.

„Vznikne tady vlastně úplně nové město. Z ničeho, to znamená na zelené louce,“ charakterizoval projekt majitel hornoplanenského kempu Pavel Jurčík. Jan Syrovátka, který k Lipnu jezdí jako turista, se obává, že zanikne „celý ráz krajiny a pobřežní část lipenské přehrady“.

Tvůrci petice se také snaží dokázat, že se kvůli novým domům zhorší kvalita vody v nádrži. Dana Špatenková je přesvědčena, že i když bude odpadní voda procházet čističkami, ty ji nezbaví fosforu.

To odmítl starosta Lipna nad Vltavou Zdeněk Zídek (nestr.). „O obecních čistírnách vůbec není pochyb, jak jsou provozovány,“ zdůraznil.

Výhrady, které se týkají životního prostředí, ovšem souzní s postojem úředníků, kteří posuzovali vliv výstavby na životní prostředí. Projekt tímto řízením neprošel. Nicméně starostové i investoři dlouhodobě argumentují mimo jiné tím, že nové domy jsou již desítky let v územních plánech. Frymburský starosta Oto Řezáč (STAN) již dříve obvinil signatáře petice, že jsou to vesměs polipenští chataři, jejichž motivací je, „aby tu neměli rekreační objekt i ostatní“.

Místní stálí obyvatelé podle Zídka chystanou výstavbu podporují. Uvedl, že jen minimum z nich  se podepsalo pod petici. „V lipenských obcích je podpora čtyři procenta,“ vyčíslil.

Předsedkyně spolku Lipensko pro život Pavla Setničková připustila, že to tak je, na věci to ale podle ní nic nemění. „Ta krajina je nadmístního významu,“ prohlásila. 

Hejtman Martin Kuba (ODS) prohlásil celou debatu za „absurdní“. Krajští zastupitelé nakonec schválili studii, která řekne, jak zlepšit kvalitu vody v lipenské nádrži. Obcím doporučili, aby zvážili další studii o vlivu developerských projektů, kraj se k ní může po vzájemné dohodě také přidat.