Otevírají se další očkovací centra bez registrace, postupně mají být ve všech krajích

Studio ČT24: Očkování bez registrace (zdroj: ČT24)

V dalších českých městech se otevírají očkovací centra, kde nebude nutná předchozí registrace. Vakcínu dostali ve středu zájemci ve zlínské PSG aréně nebo v obchodním centru Nová Karolina v Ostravě. Pro velký zájem otevřelo už dopoledne očkovací místo v obchodním centru Olympia v Brně. Původně mělo začít fungovat až v poledne. Další zájemci by se od příštího týdne mohli bez registrace očkovat i v Olomouci nebo Hradci Králové, v obou případech se bude vakcína podávat v obchodních centrech.

Zdravotníci v PSG aréně Zlín začali zájemce očkovat v osm ráno, za první půlhodinu mělo o tento způsob vakcinace zájem asi dvacet lidí, dlouhé fronty se netvořily. Očkování bez registrace je lidem v regionu od středy k dispozici také ve zdravotním středisku v Luhačovicích na Zlínsku a v Uherském Hradišti ve společnosti Medical Plus.

Zařízení v kraji, kde zájemci dostávají očkování bez předchozího objednání, využívají vakcínu Comirnaty od firem Pfizer/BioNTech a vakcínu Janssen od společnosti Johnson & Johnson. Druhá z nich je jednodávková. Vhodnost vybrané látky před očkováním musejí lidé konzultovat s lékařem. „Je to kvůli možné kontraindikaci. Ne pro každého jsou vhodné všechny vakcíny, z toho důvodu je tady lékař,“ řekl krajský koordinátor očkování Jiří Lučan.

„Nemusím se registrovat a nemusím jít znova, takže určitě pro mě jednodávková vakcína (Janssen) je lepší. Rozhodl jsem se z toho důvodu, že chci vycestovat do zahraničí. A jelikož se restrikce a tyhle věci neustále mění, tak jsem se radši rozhodl, že se naočkuji,“ uvedl ráno jeden ze zájemců o očkování. 

V Ostravě se tvořily fronty

Ostravské centrum s kapacitou až osm set lidí denně bude otevřené každý den od 08:00 do 19:00, posledního zájemce o očkování přijme v 18:30. Očkovací místo bude provozovat Fakultní nemocnice Ostrava, zdravotníci budou podávat jednodávkovou vakcínu od společnosti Johnson & Johnson.

„Přišla jsem sem, protože se nemůžu dovolat naší zdravotní sestře a skončila mi moje lékařka. Přes centrální systém se mi to zdá zdržování, a když mám volno, tak jdu radši sem. Určitě jsem ráda, že ta možnost je,“ uvedla jedna ze zájemkyň Věra Kolajová.

Ještě před otevřením se před centrem vytvořila fronta několika desítek lidí. V centru je celkem pět očkovacích boxů, pracovat v něm bude třináct lidí na směně, většinou zdravotníků, řekla Iva Piskalová z Fakultní nemocnice Ostrava.

V Brně museli otevřít dřív, než plánovali

V 10:30 dopoledne zahájilo provoz centrum v obchodním centru Olympia v Brně. „Původně jsme měli zahájit provoz až v poledne, ale z důvodu velkého zájmu jsme začali dřív,“ přiblížil ředitel Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Vlastimil Vajdák, podle kterého se vytvořila fronta asi dvou set lidí. Z devadesáti procent mají zájem o jednodávkovou vakcínu Janssen společnosti Johnson & Johnson. Centrum nabízí i dvoudávkovou vakcínu od Pfizer/BioNTech.

„Objevili se i samoplátci, kteří chtěli platit hotově, což ale nelze, platba je možná pouze kartou. Očkování je možné pro lidi nad 16 let, nikoliv pro mladší,“ doplnila mluvčí FNUSA Dana Lipovská. Brněnské vakcinační centrum bude otevřeno denně od 10:00 do 20:00.

Události: Očkování bez registrace bude dostupnější (zdroj: ČT24)

Lidé po příchodu vyplní dotazník, poslechnou si instrukce, podepíšou informovaný souhlas. „Zkontrolujeme jim občanský průkaz a kartičku pojištěnce, v systému zjistíme, jestli už někdo měl nějakou dávku očkování. Kdo jde na první dávku Pfizeru, domluví si druhý termín. Také tu máme lékaře, kteří se ptají na alergie. Vzadu máme očkovací boxy, po vakcinaci lidé čekají patnáct minut, jestli budou mít reakce,“ popsala Lipovská.

Česko má vakcín podle Babiše dostatek

Očkovací centrum si prohlédl i premiér Andrej Babiš (ANO), ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a ministryně financí Alena Schillerová (oba za ANO). Babiš uvedl, že v neděli by měla být v tuzemsku aplikována desetimiliontá dávka. Řekl také, že Česko má nyní vakcín dostatek a vláda bude jednat o prodeji, část vakcín daruje jiným zemím a vrátí i vakcíny, které si půjčila například od Maďarska.

Vláda chce zapojit do očkování i mobilní týmy. „Měly by jezdit do menších vesnic nebo k příhraničí, kde je podle údajů nižší proočkovanost. Očkování je nejlepší ochrana a umožní návrat do normálního života,“ řekl ministr Vojtěch.

Prvním očkovacím místem v Královéhradeckém kraji, kde se začne očkovat proti covidu-19 bez objednání, bude ve středu 21. července poliklinika EDUMED v Jaroměři na Náchodsku. Očkování tam bude probíhat od 14:00 do 18:00 hodin.

„Věříme, že tato nová možnost přispěje k uspíšení očkování v době nastupující další vlny pandemie. Při šíření mutace delta může zabránit zbytečným onemocněním a úmrtím,“ uvedl vedoucí lékař očkovacího místa EDUMED Jaroměř Jiří Veselý. Pokud bude o očkování bez registrace zájem, společnost je připravena očkovat v tomto režimu i několik měsíců. 

Očkování bez registrace se chystá v Olomouci i Hradci Králové

Další očkovací místo, kde bude možné se nechat očkovat bez registrace, by mělo v následujících dnech vzniknout také v Hradci Králové. Krajský koordinátor očkování a lékařský náměstek ředitele Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové Jaroslav Malý řekl, že očkovací místo pro neobjednané otevře ne dříve než příští týden. Zřejmě vznikne v jednom ze dvou obchodních center v blízkosti vlakového nádraží. 

V Olomouci se podobné centrum otevře v obchodní galerii Šantovka v centru města, fungovat by mělo od poloviny příštího týdne. Očkovat se zde budou moci proti covidu-19 lidé starší šestnácti let, k dispozici jim bude vakcinace od firem Pfizer/BioNTech a Johnson & Johnson. Očkovací místo má fungovat ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Olomouc.

„Počítá se s tím, že se centrum bude otevírat v polovině příštího týdne, prázdné prostory v prvním poschodí se nyní budou kompletně vybavovat jak nemocničním vybavením, tak IT technikou. Počítá se s provozem sedm dní v týdnu od rána do večera, od 09:00 do 19:00,“ uvedl hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN).

První centra bez registrace začala fungovat minulý týden na pražském Chodově a na hlavním nádraží v Praze. Od pondělí je v provozu očkovací místo v pražském Obchodním centru Nový Smíchov. Podle vlády by zařízení, kde se očkuje bez objednání, měla postupně vzniknout ve všech krajských městech v Česku.