Očkování proti covidu je od pondělí možné i bez registrace. Čekání na druhou dávku se zkrátí

Události: Lidé se mohou nově nechat očkovat bez registrace (zdroj: ČT24)

Z šesti týdnů na tři se zkrátí čekání na druhou dávku u vakcíny Pfizer/BioNTech, která je v Česku nejrozšířenější. Schválila to vládní rada pro zdravotní rizika, rozhodnutí odpoledne potvrdil kabinet. Týkat se to bude nově registrovaných zájemců o vakcinaci a všech dětí, které budou mít o vakcínu zájem. Od pondělí je možné podstoupit očkování proti covidu-19 i bez registrace, ale pouze na dvou místech. Obě jsou v Praze – na Hlavním nádraží a v obchodním centru Chodov.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

Kdo se rozhodl podstoupit očkování proti novému typu koronaviru, musel dosud podstoupit registrační proces spojený s výběrem očkovacího místa, čekání, až budou na výběr volné termíny, a následně další čekání na vybraný čas první dávky. Od pondělí je možné přijít si pro vakcínu rovnou.

„Chceme jít lidem blíž s očkováním, abychom získali nové lidi, kteří se z nějakého důvodu ještě nezaregistrovali – například kvůli pohodlnosti nebo nějaké komplikaci. Chceme vytvořit možnost očkovat se bez registrace. Očkovacích látek je v tuto chvíli dostatek,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Před otevřením chodovského očkovacího místa se u něj vytvořila asi osmdesátihlavá fronta, na hlavním nádraží čekala ve frontě asi stovka zájemců, což bylo více, než lékaři očekávali. Lidé, kteří přišli, vesměs možnost vakcinace bez registrace využili proto, že jim nevyhovoval termín vygenerovaný v centrálním rezervačním systému. Někteří připustili, že je přilákal i příslib slosování o ceny.

Premiér Babiš v neděli uvedl, že lidé, kteří přijdou do nově otevřených center bez registrace, se mohou zúčastnit slosování o ceny. Jednou týdně mohou získat mobilní telefon iPhone 12, tenisky Converse nebo poukazy na herní platformu Steam. Podle Vojtěcha je výběr cen cílený na věkovou kategorii mezi 16 a 30 lety, v níž je zájem o očkování nejmenší.

Vojtěch s premiérem Andrejem Babišem (ANO) při slavnostním otevření chodovského očkovacího místa shodně zdůraznili, že je určeno hlavně těm, kdo se k očkování zatím vůbec nepokusili registrovat. „Je určeno pro zájemce, kteří nejsou registrováni, nemají termín,“ řekl Babiš. Dodal, že by nemělo zůstat u dvou míst pro očkování bez registrace. „Jsme připraveni tato centra realizovat ještě na dalších místech v Praze,“ přislíbil. Pokud bude zájem o očkování bez registrace podobný jako v pondělí i v dalších dnech, mohla by se podle premiéra otevřít takováto místa i v Brně.

„Cílem je, abychom skutečně oslovili kolemjdoucí, kteří půjdou třeba na nákup a rozhodnou se očkovat,“ doplnil Vojtěch. Snahou je vytvořit kolektivní imunitu, což je jediné řešení, aby se nemusely zavírat obchody, služby nebo celá společnost.

Brífink premiéra Babiše a ministra Vojtěcha k otevření dalších očkovacích míst (zdroj: ČT24)

Ministr upřesnil, že na Chodově by se měla podávat hlavně první dávka s tím, že na druhou dávku se potom lidé přihlásí jinam. „Ale pokud přijde i bez registrace na druhou dávku, tak ho kolegové určitě neodmítnou a naočkují ho,“ dodal.

Na pražském hlavním nádraží je očkovací místo pro neregistrované otevřeno od 12 do 19 hodin a zájemci o vakcínu dostanou přípravek Johnson & Johnson, tedy jednodávkovou vakcínu. V chodovském obchodním centru se očkovací místo otevřelo v 10 hodin a každý den bude možné přijít do 19 hodin, v pracovní dny ještě o hodinu déle. Zdravotníci zde podávají dvoudávkovou vakcínu Pfizer/BioNTech, a to zájemcům od 16 let. Na hlavním nádraží oočkují pouze dospělé. Otevírací doba na hlavním nádraží by se mohla prodloužit. Premiér Babiš kritizoval, že otevírá až v poledne a ředitel Fakultní nemocnice Bulovka Jan Kvaček připustil, že je nemocnice schopna zajistit rozšíření provozní doby. V počtu personálu je ale limitovaná prostorem. „Není možné tam udělat třeba pět ordinací,“ poznamenal.

Podle Vojtěcha se už první den ukázalo, že zájem o očkování bez registrace je velký. „Obě ta centra naočkovala stovky lidí. Musím říct, že jsme příjemně překvapen,“ podotkl.

Členka sněmovního výboru pro zdravotnictví Hana Aulická Jírovcová (KSČM) kritizovala, že
ministerstvo zdravotnictví mělo mít připravený průzkum, zda o vakcinaci bude zájem. Podle šéfa SPD Tomia Okamury tato očkovací centra pro dobrovolné očkování nejsou problematická.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška je nezbytné v létě proočkovat co nejvíce lidí, „abychom si nevytvořili virovou nálož, která by mohla na podzim hodně zkazit trend“. 

Rozestupy mezi dávkami u Pfizeru se vrátí na tři týdny

Rada vlády pro zdravotní rizika v pondělí schválila zkrácení rozestupu mezi první a druhou dávkou vakcíny Pfizer/BioNTech. Ta je v Česku zdaleka nejrozšířenější, z necelých devíti milionů podaných dávek na ni připadá více než sedm milionů. V současnosti musí zájemci o očkování čekat po první dávce šest týdnů, než mají nárok na druhou. Vláda rozestup prodloužila z původních tří týdnů na jaře s argumentem, že je potřeba, aby co nejvíce lidí dostalo alespoň první dávku.

Druhý termín s odstupem tří týdnů od prvního namísto dosavadních šesti dostanou podle ministra zdravotnictví všichni, kdo se k očkování nově přihlásí, a navíc děti mezi 12 a 15 lety, které již jsou registrované nebo dostaly první dávku. Rodičům těchto dětí přijde nabídka zkrácení rozestupu SMS zprávou. „Bude se jim zkracovat ten termín automaticky na 21 dní. Cílem je, abychom měli i v této populaci co největší proočkovanost, zejména před začátkem školního roku,“ ozřejmil ministr. Do začátku školního roku bude tedy plně vakcinován podle současných pravidel (dva týdny od druhé dávky) každý, kdo přijde pro první dávku nejpozději 28. července.

Ministerstvo zdravotnictví upřesnilo, že rodičům dětí registrovaných k očkování přijde SMS, která je k přeložení druhé dávky na dřívější termín vyzve. Budou pro to muset zavolat na linku 1221.

Vláda k 9. červenci zrušila dřívější praxi, kdy byl za dostatečně chráněného před nákazou považován každý, kdo dostal alespoň jednu dávku vakcíny a od její aplikace uplynuly alespoň tři týdny. 

Očkování v neděli pokračovalo obdobným tempem jako předchozí neděli. Počet podaných dávek dosáhl 29 715, z nich 21 511 byly druhé dávky. V uplynulém týdnu vakcinace zpomalila, a to i bez ohledu na fakt, že v pondělí a úterý byly svátky. Pouze ve středu dostalo vakcínu přes sto tisíc lidí, zatímco v předchozích týdnech se v pracovní dny pohybovaly počty dávek většinou nad 110 tisíci. 

Do konce týdne bylo v Česku alespoň jednou dávkou očkováno více než 5,2 milionu lidí, tedy zhruba polovina populace. Dokončené očkování má 3,8 milionu lidí. Zatímco mezi seniory nad 70 let je alespoň jednou dávkou očkováno přes 80 procent populace, u třicátníků je to méně než 40 procent a s nižším věkem se proočkovanost dále snižuje. Malý podíl očkovaných lidí a více sociálních kontaktů jsou podle odborníků i za nárůstem počtu nových případů, které se objevují zejména mezi mladými ve věku 16 až 29 let.

Češi očkovaní mimo EU už můžou získat certifikát

Lékaři mohou od pondělí Čechům očkovaným v zahraničí mimo Evropskou unii (EU) zapsat očkování do informačního systému infekčních nemocí, kde se všechny vakcinace evidují. Umožní jim to vygenerovat si evropský certifikát. Musí však jít o vakcínu, kterou EU schválila. 

„Pokud přicestují z takovéto země a navštíví poskytovatele zdravotních služeb, budou mu zde elektronicky zapsány údaje o očkování provedeném ve třetí zemi do Informačního systému infekčních nemocí. Na základě toho bude očkovanému vystaven jednotný EU certifikát,“ uvedl ministr zdravotnictví.

Podmínkou vydání certifikátu je předložení certifikátu o očkování vydaný ve třetí zemi v anglickém jazyce, vzor je zveřejněn v seznamu uznaných národních certifikátů na internetových stránkách ministerstva zdravotnictví. Obsahovat musí údaje o očkované osobě, podaném typu vakcíny, datu podání a identifikaci subjektu, který dokument vydal. 

Od září už možná nebudou testy hrazeny z pojištění

Ministr zdravotnictví Vojtěch na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že předpokládá, že od 1. září už nebudou z veřejného zdravotního pojištění hrazeny preventivní testy na koronavirus. Momentálně jsou ze zdravotního pojištění hrazeny měsíčně čtyři antigenní testy a dva PCR.

Podle Vojtěcha se na ukončení hrazení preventivních testů shodla v pondělí i Rada vlády pro zdravotní rizika. „Myslíme si, že to je doba, kdy už budeme v situaci, že ten, kdo se mohl nechat naočkovat, tak se naočkoval,“ řekl ministr. Pro systém jde podle něj o efektivnější možnost, neboť jde o jednorázovou úhradu očkování oproti stabilní úhradě testů.

Indikované testy lékařem či hygienickou stanicí musí být i nadále hrazeny standardně ze zdravotního pojištění, sdělil Vojtěch. „Stejně tak děti mladší 12 let a ti, kteří se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů, budou mít dále testy zdarma. Pro všechny ostatní je široce dostupné hrazené očkování,“ dodal později na Twitteru.

Nakažených přibývá, nikoli však v nemocnicích

Nákaza covidem-19 se v neděli potvrdila u 147 lidí oproti 106 z předchozího týdne. Reprodukční číslo stouplo na 1,45, je nejvyšší od začátku roku, přičemž vyšší hodnoty byly už jen loni v první polovině loňského října, kdy v Česku naplno startovala druhá vlna epidemie.

„Epidemie je celkově na vzestupu a roste počet nově diagnostikovaných pacientů. Ten závěr je poměrně reprezentativní, protože se stále daří držet poměrně vyrovnaný počet zejména PCR testů, těch je realizováno průměrně pod 30 tisíc denně,“ zdůraznil Dušek.

Zatímco však v říjnu s růstem počtu nakažených rostl i počet lidí, kteří museli kvůli komplikovanému průběhu covidu-19 do nemocnice, nyní počet hospitalizovaných stále klesá. Denní přírůstky pozitivních testů přitom mezitýdenně stoupají již dva týdny. V nemocnicích leží 25 pacientů s covidem-19, z nich dva jsou v těžkém stavu. Je to nejméně od poloviny loňského března.

Víkend tentokrát nepřinesl zhoršení epidemické situace v Praze. V sobotu byl přírůstek nižší než o týden dříve, v neděli s 62 novými případy totožný. Za sedm dní přibylo ve městě 34 nových případů na sto tisíc obyvatel. Praha již není nejhůře zasaženým okresem v republice, nyní se nákaza nejrychleji šíří na Plzeňsku. V okrese Plzeň-sever je týdenní incidence 43 případů na sto tisíc obyvatel, v Plzni-městě a také na Rokycansku 42 případů na sto tisíc obyvatel za sedm dní. V celorepublikovém průměru přibylo za týden 13 lidí s covidem-19 na sto tisíc obyvatel.

Podle šéfa ÚZIS jsou právě Praha, Plzeňský kraj a Středočeský kraj regiony, „kde se nákaza šíří rychleji, daleko významněji než v ostatních krajích“. Zároveň zdůraznil, že se covid-19 nyní nerozšiřuje rovnoměrně v celé populaci, nýbrž hlavně mezi lidmi ve věku 16 až 29 let.

Poměrně rychlé šíření covidu na Plzeňsku se podle ředitele krajské hygienické stanice Michala Bartoše promítlo i při zavření tří dětských táborů, kde se onemocnění vyksytlo, v prvním prázdninovém týdnu. Zaznamenané případy ale podle něj většinou nemají vážný průběh. Mezi nakaženými je výjimečně někdo, kdo už je očkovaný, a pokud ano, tak pouze první dávkou, řekl.

Španělsko nově zařadilo Českou republiku mezi rizikové státy. Znamená to, že kdo přicestuje z Česka do Španělska, musí prokázat, že má dokončené očkování, anebo že podstoupil PCR test s negativním výsledkem.

Podíl varianty delta roste

Podíl varianty koronaviru delta v Česku podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) roste. Ukazují do data z takzvaných diskriminačních PCR, nově potvrzené sekvenace kvůli svátkům a prodlouženému víkendu nepřibyly, protože vzorků bylo málo. SZÚ o tom informoval v tiskové zprávě. Nadále tak platí 126 případů varianty delta potvrzených sekvenací.

„Detekce varianty delta narůstá, byť v důsledku nerovnoměrné sekvenace nelze ještě pozorovat jasný vzestupný trend,“ píše se ve zprávě Národní referenční laboratoře (NRL) pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění.

Její výsledky podle vedoucí laboratoře Heleny Jiřincové vycházejí zhruba z 20 procent laboratoří v Česku, které SZÚ hlásí výsledky diskriminačních PCR a předávají vzorky k sekvenaci. Z těch, která má NRL ale dosud k dispozici, vyplývá, že v Praze a Libereckém kraji tvoří delta více než 90 procent z vyšetřených a SZÚ hlášených vzorků.

Dopad nových variant na zdraví lidí zatím není známý

Celkově se pohybuje v hlášených vzorcích z diskriminačních PCR podíl kolem 70 procent pro variantu delta a 30 procent pro variantu alfa, tedy původně britskou, která v tuzemsku převládla na přelomu roku. 

Jaký je dopad jednotlivých nových mutací a variant koronaviru na pacienty, bude podle odborníků SZÚ možné určit až za několik měsíců. „Virus si získává přirozeným vývojem stále vyšší odolnost proti poznaným obranným mechanismům hostitele. To znamená, že mění svou genetickou informaci tak, aby lépe přežil,“ vysvětlila ředitelka SZÚ Barbora Macková.