Ostrava bude příští rok hospodařit s rekordním rozpočtem přes čtrnáct miliard korun

Třetí největší město Česka Ostrava bude příští rok hospodařit s rekordním rozpočtem téměř 14,318 miliardy korun, příjmy očekává ve výši 11,513 miliardy. K vyrovnání rozdílu mezi příjmy a výdaji ve výši 2,805 miliardy město využije hlavně úspory z předchozích let a částečně úvěr od České spořitelny. Na investice půjde 4,908 miliardy, což je 34,3 procenta rozpočtu. Kapitálový rozpočet se zapojením úvěrových prostředků bude nejvyšší v historii města. Pro rozpočet hlasovalo 36 zastupitelů, 15 zastupitelů se hlasování zdrželo a dva nehlasovali.

Pro letošní rok mělo město schválený rozpočet ve výši bezmála 12,273 miliardy, tedy o 2,045 miliardy korun méně než pro rok 2023. V příštím roce očekává, že jeho příjmy budou o 1,929 miliardy korun vyšší než ve schváleném rozpočtu pro letošní rok, a to především díky vyšším příjmům ze sdílených daní.

Rozpočet počítá s tím, že na běžné výdaje město v příštím roce vynaloží 9,409 miliardy korun. Proti schválenému rozpočtu pro letošní rok je to nárůst o 1,541 miliardy korun. Navýšení způsobil především nárůst cen energií.

Město například výrazně navýší dotaci na dopravní obslužnost pro Dopravní podnik Ostrava, která vzroste o 371 milionů korun na 2,122 miliardy korun. Město už před časem avizovalo, že navzdory vysokému růstu nákladů na tuto službu nechce zdražovat jízdné a jeho výše zůstane zachována i v příštím roce.

Primátor Tomáš Macura (ANO) opakovaně hovořil o tom, že cílem vedení města je za současné vysoké inflace zachovat cenu klíčových městských služeb na nezměněné, nebo alespoň sociálně únosné úrovni. U příspěvkových organizací se běžné výdaje zvýší o 94 milionů korun a o 340 milionů korun například vzroste neinvestiční dotace městským obvodům.

Ostrava chce investovat do Městské nemocnice či Domu kultury

Na investice je v rozpočtu vyčleněno 4,908 miliardy korun, z této částky zhruba miliarda korun zůstane uložena v účelových fondech na strategické investice města. Přímo tak město plánuje proinvestovat 3,923 miliardy korun.

Investice budou směřovat například do vodohospodářské infrastruktury, ale také na pokračující rekonstrukci domova pro seniory Korýtko, výstavbu hyperbarické komory v Městské nemocnici Ostrava, obnovu Grossmannovy vily či výstavbu nového koncertního sálu a rekonstrukci Domu kultury města Ostravy nebo dokončení sportovní haly v Třebovicích.