Konec papírových jízdenek v Ostravě. Za MHD mohou cestující platit pouze elektronicky

V městské hromadné dopravě v Ostravě nelze od prvního dubna použít papírové jízdenky. Cestující mohou ve vozidlech jízdné zaplatit výhradně elektronicky, a to bezkontaktní bankovní kartou, kreditní kartou z automatu, SMS nebo pomocí aplikace v telefonu.

Papírové jízdenky se nedaly v Ostravě koupit už od Nového roku, ale do konce března je ještě bylo možné v označovačích použít. Od prvního dubna už tato možnost není.

„Pro Ostravany tento přechod nebyl žádný problém. Za poslední rok evidujeme doslova raketový nárůst plateb platební kartou, a tak již nebylo nutné zastaralý systém nadále udržovat,“ uvedl generální ředitel dopravního podniku Daniel Morys.

Dopravní podnik ušetří miliony

Papírové jízdenky zrušil ostravský dopravní podnik jako první v republice. Zdůvodnil to nárůstem elektronických plateb za jízdné i vysokými náklady na údržbu jejich odbavovacího systému.

Daniel Morys už dříve uvedl, že díky zrušení papírových jízdenek podnik ročně ušetří deset milionů korun. Pro kreditní jízdenky slouží stejné terminály jako pro bankovní karty.