Novou koncertní halu v Ostravě navrhli architekti z New Yorku. Stavba začne za tři roky

Architektonickou soutěž na podobu nové koncertní haly v Ostravě vyhrálo studio architekta Stevena Holla z New Yorku. Náklady na stavbu, která vznikne u Domu kultury, odhaduje město na 1,5 miliardy korun bez DPH. S vítězem na podzim uzavře smlouvu na zpracování projektové dokumentace. Stavět se má začít v roce 2022, dokončena má být hala o dva roky později.

„Pro Ostravu je skvělou zprávou, že autorem návrhu je právě studio Steven Holl Architects plus Architecture Acts, které má na svém kontě řadu realizací špičkové světové úrovně. Právě americkému studiu se nejlépe podařilo propojit stávající kulturní dům s novou koncertní halou,“ řekl ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).

Návrh podoby koncertní haly ve čtvrtek podpořilo šest z celkových sedmi členů odborné poroty. „Tento návrh byl prostě nejlepší. Je to úžasné architektonické dílo, které velmi dobře zvažuje vztah staré budovy s novou, vztah mezi mezi městem Ostravou a parkem za stávajícím objektem,“ řekl předseda poroty a architekt Krzysztof Ingarden.

Futuristická budova má vzniknout v prostoru mezi ulicí 28. října a Sady Dr. Milady Horákové přestavbou současné budovy Domu kultury města Ostravy. 

Architekti mysleli i na ekologickou stránku stavby. Například dešťová voda, která bude téct ze střechy, bude plnit nově vzniklé jezero. „Přestože se jedná o poměrně futuristickou stavbu, tak vlastně i nejvíce respektuje památkovu péči,“ řekl ředitel Janáčkovy filharmonie Ostrava a zároveň člen poroty Jan Žemla. 

Na novou koncertní halu se v Česku čeká více než 130 let

Podle Macury usiluje město Ostrava o halu už bezmála šedesát let. Zatímco v sousedním Polsku vzniklo v posledních letech třináct koncertních hal, v Česku to podle primátora bylo naposledy Rudolfinum z roku 1883. 

Výstavbu haly by mělo na základě uzavřeného memoranda hradit město Ostrava, Moravskoslezský kraj a také stát. Město na novou halu šetří ve speciálním fondu, kde má zhruba čtvrt miliardy korun. „Jsme domluvení s krajem, že slib dodrží a nemyslím si, že stát by byl jediným ze tří, který by chtěl dohodu nesplnit,“ připomněl Macura. 

Někteří zastupitelé ale tvrdí, že 1,5 miliardy korun je příliš vysoká částka. „Jsem pro výstavbu koncertního sálu, který Ostrava potřebuje. Současně jsem však realista a pragmatik a nemám rád dluhy. Proto jsem se přikláněl k finančně méně náročným návrhům. Rozhodnutí poroty však respektuji,“ řekl zastupitel Lukáš Semerák (Ostravak).

Město si zaplatí i specializovanou firmu na akustiku koncertních sálů. Ten současný totiž koncertním sálem nikdy nebyl. „Slyšíme, jak orchestr zní, až když jedeme do Polska, Japonska nebo kamkoli jinam, kde jsou dokonalé sály,“ řekl Žemla. 

Z velkého sálu Domu kultury města Ostravy by měl být sál komorní. Rekonstrukcí za půl miliardy postupně projde celá budova.

Desítky studií z celého světa

Architektonickou soutěž město vyhlásilo loni v srpnu. Nejprve přímo oslovilo tři světově uznávaná studia, konkrétně tým amerického architekta Holla, polské Konior Studio a dánský ateliér Henning Larsen Architects.

Později z dalších 31 zájemců odborná porota vybrala na základě referencí a zaslaných portfolií další tři studia: Architecture Studio z Francie, německé Nieto Sobejano Arquitectos a nizozemské Van Dongen – Koschuch Architects and Planners.

Holl se narodil v roce 1947 v Bremertonu v americkém státě Washington. Mezi jeho významné stavby patří například budova Simmons Hall na Massachusettském technologickém institutu. České studio Architecture Acts, se kterým při návrhu ostravské koncertní haly spolupracoval, založili Martin Kropáč a Hana Petříková.