Živého třímetrového krokodýla objevili hasiči při požáru zahradního domku

Odchyt exotického zvířete museli řešit hasiči, kteří zasahovali u požáru zahradního domku v Klopině v Olomouckém kraji. Živý krokodýl nilský se totiž nacházel přímo v hořícím objektu, upozornil je na něj majitel. Hasiči tak zásah přerušili, zvíře pomocí termokamery lokalizovali a přivolaní experti na odchyt jej přemístili do blízké garáže. Případ nyní prověřují policisté, kteří podají podnět k veterinární správě ohledně legálnosti chovu.

Celkem čtyři jednotky hasičů vyjely k požáru v Klopině na Šumpersku před čtvrtou hodinou ráno. Na místě začali zasahovat, a když u majitele objektu ověřovali, zda je připojený k elektřině, sdělil jim, že se v přízemí nachází živý krokodýl. „A nebyl to vtip,“ komentovala zásah mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

Vnitřek domku byl přitom zakouřený. Kouř snížil viditelnost a nebylo tak jasné, kde se krokodýl pohybuje, ani v jakém stavu se zvíře kvůli zplodinám nachází. Hasiči proto zastavili zásah a využili termokameru, aby zjistili, kde zvíře je.

Chov exotického zvířete prověřuje policie
Zdroj: Twitter Hasiči Olomouc

Kontaktovali také pracovníky zoologické zahrady, aby se s odborníky na exotická zvířata domluvili na dalším vhodném postupu. Na místo poté přijeli experti na odchyt zvířat. Do té doby hasiči domek vyvětrali od kouře a částečně jej vyklidili, aby zajistili přístup ke zvířeti.

„Přijeli jsme do krizové situace. Snažili jsme se v co nejkratším čase zajistit bezpečí hasičům, aby mohli vykonávat svou činnost, současně se postarat o bezpečí zvířete. Krokodýla jsme na hlavě opatřili smyčkou a další manipulací přesunuli,“ popsal Milan Kořínek ze Zoo Olomouc.

Mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská uvedla, že zahrada se zvířete ujmout nemůže. „Pro jeho chov nemá kapacitní možnosti,“ napsala.

Případem se zabývá policie

Zvíře bylo podle Balážové poměrně krotké, nechovalo se agresivně. Třímetrového krokodýla nilského, který se pohyboval v přízemí domku o rozloze asi 5 na 4 metry, umístili pracovníci zoo do přilehlé garáže. Hasiči poté dokončili zásah. Příčinou požáru byla podle nich nedbalost, oheň způsobil škodu asi za 90 tisíc korun.

Na místo přijeli také policisté, kteří objekt střežili, dokud neproběhlo ohledání požářiště. Celý případ nyní dokumentují. „Protože v České republice není obvyklé chovat třímetrového krokodýla, podáme podnět na Krajskou veterinární správu pro Olomoucký kraj, aby legálnost tohoto chovu prověřila,“ uvedla jesenická policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Krokodýl nilský patří k největším a současně i nejagresivnějším druhům krokodýlů. Obává se ho téměř každé zvíře a neméně ostražitý musí být i člověk. Může dorůstat až šestimetrové délky a vážit až tunu.

Hasiči přijeli k požáru zahradního domku
Zdroj: Twitter Hasiči Olomouc