Olomoucké výstaviště ožilo selskými trhy. Tradiční Jarní Flora ale letos nebude

Selské trhy znovu začaly v Olomouci. Lokální produkty budou k mání každý poslední pracovní den v týdnu na výstavišti Flora ve Smetanových sadech. Kvůli pandemii koronaviru ale výstaviště přišlo o tradiční akce, očekává proto finanční ztráty.

Prostor za pavilonem A olomouckého výstaviště je trochu stranou ruchu na ulicích. Přesto si do něj lidé na selské trhy, které mohou organizátoři po uvolnění protikoronavirových opatření zase pořádat, našli cestu.

„Regionálních pěstitelů a producentů je tu 35, věříme, že do budoucna se počet bude obměňovat a taky narůstat,“ uvedla ředitelka Výstaviště Flora Eva Fuglíčková. Kromě ovoce, zeleniny a sazenic nabízejí prodejci i uzeniny, pečivo nebo mléčné výrobky.

Trhy provázejí přísná hygienická nařízení. Stánky jsou od sebe v bezpečné vzdálenosti, prodejci musí plochu pravidelně dezinfikovat a zákazníkům nabízet jednorázové rukavice. Návštěvníci výstaviště také nesmí tvořit skupiny více než deseti lidí, zázemí je pro ně minimální. „Nemají k dispozici bohužel ani WC, to není dovoleno. Také je zakázáno přímo konzumovat to, co zakoupí,“ uvedla Fuglíčková.

Selské trhy navazují na tradici farmářských trhů, které probíhaly na náměstí v centru města. Kromě nich se budou každé dva týdny na výstavišti konat i zahradnické trhy. Pandemie koronaviru v Olomouci naopak přerušila šedesátiletou tradici květinové výstavy Jarní Flora, což pro výstaviště znamená velké ekonomické ztráty.