V Olomouci začala Jarní Flora. Hlavní výstava letos nese název Strom života

Na olomouckém Výstavišti Flora začala ve čtvrtek jarní etapa největší a nejstarší tuzemské květinové výstavy Flora Olomouc. Hlavní expozice tentokrát nese název Strom života a představuje spojení květin a skla. Výstava potrvá do neděle a tradičně ji doplní i jarní zahradnické trhy.

 „Hlavní expozice letošní jarní Flory návštěvníky zavede do říše snů a fantazie, ve které se prolne krása květin se sklářským uměním. Vytvořena je podle návrhu přední české floristky Kláry Franc Vavříkové,“ popsala expozici její garantka Marie Doleželová.

Ústřední část výstavy nabízí i oblíbenou večerní prohlídku, která začne v pátek ve 20:00 a komentovat ji bude sama autorka, která se aktivně věnuje rozvoji floristického oboru. Program v hlavním pavilonu A doplní i harfový recitál Simony Voříškové. 

Na galerii v hlavním pavilonu probíhá i expozice Včelí pastva, která představí sortimenty vhodných medonosných a nektarodárných rostlin. Lidi má motivovat k novým výsadbám, které vytváří atraktivní městské a venkovské prostředí pro hmyzí opylovače. „Stresem zasažený hmyz podléhá nemocem a cizopasníkům. Na vině je nevhodná fragmentace krajiny, ztráta přírodních stanovišť a používání pesticidů,“ řekl jeden z vystavovatelů Jiří Uhlíř. 

Po letech chátrání oživá i oranžerie

Program jarní Flory bude probíhat v celém areálu výstaviště. V jihovýchodním cípu Smetanových sadů bude historická oranžerie hostit první ročník mezinárodní floristické soutěže Oasis Visegrad Cup 2019. „Akce proběhne ve spolupráci se Svazem květinářů a floristů České republiky. Soutěže se zúčastní osm floristů a utkají se ve třech soutěžních kategoriích,“ řekl Tomáš Svoboda ze Svazu květinářů a floristů.  

Další výstavy uvidí návštěvníci v pavilonech G a H, kde Česká bonsajová asociace přichystala mezinárodní výstavu bonsají a suiseki. „Bude zde představeno mimo jiné staré umění miniaturizace stromů a jejich pěstování v miskách. Výstavy doplní veletrh zahradní mechanizace Hortifarm za těmito pavilony a Jarní zahradnické trhy,“ dodala Doleželová.

Loni jarní etapu Flory navštívilo 60 tisíc návštěvníků, na zvýšeném zájmu se tehdy podepsalo hlavně pěkné počasí. Ústřední expozice nesla jméno Pugét pro Floru a odkazovala na 60 let pořádání přehlídek květin v Olomouci.