Knobloch z olomoucké kauzy dopravních zakázek jde do vazby, se Záchou rezignovali na funkci i členství v ODS

Události: Olomoucká kauza dopravních zakázek (zdroj: ČT24)

Městský soud v Brně poslal do vazby podnikatele a člena regionální rady ODS v Olomouckém kraji Roberta Knoblocha v kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji. Po vazebním zasedání to řekl státní zástupce Robert Henzel. Žalobci navrhli vazbu kvůli obavě z útěku, Knobloch ale může složit kauci jeden milion korun. Náměstek olomouckého hejtmana Michal Zácha, který je jedním z třinácti obviněných, rezignoval na svoji funkci i členství v ODS. Ke stejnému kroku přistoupil ve středu večer i Knobloch.

Policisté v kauze v úterý obvinili třináct lidí, většina z nich se trestných činů měla podle kriminalistů dopustit ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Je mezi nimi krajský šéf ODS a náměstek hejtmana pro dopravu Michal Zácha (ODS), který byl po výslechu a sdělení obvinění v úterý odpoledne propuštěn. Hejtman Josef Suchánek (STAN) novinářům po jednání koaliční rady kraje řekl, že od Záchy obdržel rezignační dopis. Rezignoval také na členství v ODS. K neprodlenému pozastavení členství ho podle mluvčího strany vyzvala krajská organizace.

Knobloch byl podle Deníku N klíčovou osobou celé skupiny, která se podle kriminalistů podílela na ovlivňování dopravních zakázek. Čtyřiapadesátiletý podnikatel a lobbista byl dlouholetým sponzorem strany, podle obchodního rejstříku je majitelem či spolumajitelem řady firem, je také spoluvlastníkem Obchodního centra Trumf, restaurace Devět křížů na D1 či přerovského penzionu U Madony, zjistila ČTK.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v pondělí zasahovali nejen na olomouckém krajském úřadě a přerovské radnici, kde má Zácha kancelář jako uvolněný radní, ale i ve stavebních firmách, na Správě silnic Olomouckého kraje (SSOK) a doma u obviněných.

Zadržen byl i současný ředitel Správy silnic Olomouckého kraje

Zadržen byl podle informací ČTK také současný ředitel SSOK David Štěpánek. Na seznamu obviněných je podle Deníku N spolu s bývalým ředitelem Petrem Foltýnkem a dalšími dvěma pracovníky z krajské správy silnic, nechybějí tam také čtyři přední zástupci stavebních firem.

Obviněni jsou z trestných činů, jako je zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, za pletichy v souvislosti se zadáním veřejné zakázky, za přijetí úplatku, podplacení, podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby. Většině obviněných je kladeno za vinu spáchání těchto trestných činů ve prospěch organizované zločinecké skupiny a rovněž i trestný čin účasti na organizované zločinecké skupině, uvedl olomoucký vrchní žalobce Radim Dragoun. 

Podle Deníku N organizovaná skupina, která měla ovlivňovat způsob výběru a získávání stavebních zakázek, jejichž zadavatelem byl Olomoucký kraj, fungovala dva roky. Kromě Knoblocha a Záchy byl v jejím čele podle detektivů z NCOZ tehdejší manažer stavebního koncernu Porr Roman Láčík. Zácha měl podle Deníku N zajistit předem vybrané stavební zakázky pro firmu Porr nebo pro společnosti, které skupina předem určila.

Manažer Láčík měl vybrat další stavební společnosti (podle dostupných informací čtyři až pět), s nimiž se měla uzavřít dohoda o rozdělování připravovaných stavebních tendrů. Společnosti pak podle policie měly účelově navyšovat nabídkové ceny za účelem ovlivňování ceny zakázek. Skupina údajně fungovala na principu loajálnosti.

Celá kauza má dopad i na politickou sféru, olomoucká ODS v úterý vyzvala Záchu i Knoblocha k pozastavení členství v ODS a vzdání se všech volených veřejných funkcí. Pokud dvojice členství sama nepozastaví, může tak učinit i místní organizace ODS. Kvůli pondělnímu zásahu NCOZ se mimořádně sejde také koaliční rada.