Obcí Zlatníky hýbe kauza starosty. Čelí podezření z tunelování rozpočtu

Události v regionech: Obcí Zlatníky hýbe kauza starosty (zdroj: ČT24)

Středočeskou obcí Zlatníky hýbe kauza tamního starosty, který čelí podezření z tunelování obecního rozpočtu. Podle zjištění některých zastupitelů mělo jít loni zhruba o jedenáct milionů korun, které měly fakturovat spřátelené firmy, a to buď za předražené, nebo fiktivní zakázky. Případem se zabývá i policie.

Obec nacházející se nedaleko Prahy je součástí takzvaného českého Silicon Valley, tedy centra špičkové vědy a výzkumu. Příjmy měly zajistit investice do služeb pro místní občany, vzdělání i sportovního vyžití. Jenže o některých výdajích má část zastupitelů pochybnosti.

Problematických může být podle zastupitelů minimálně jedenáct firem s vazbami na starostu, jeho rodinu nebo obchodní partnery. Zastupitelé se pozastavili i nad výdaji na IT. Jen za správu a aktualizace obecního informačního systému MUNIS zaplatila obec jedné z firem po menších částkách přes milion korun za rok.

„Ty částky jsou šíleně přemrštěné. Ptal jsem se v několika okolních obcích, kolik je taková správa systému za rok stojí. Všude jsem dostal stejnou odpověď – maximálně desítky tisíc korun,“ podotkl místostarosta obce Zlatníky-Hodkovice Roman Procházka.

Případem se zabývají kriminalisté

Dalších 370 tisíc pak mělo skončit u společnosti Rezek Group, kde je předsedou představenstva přímo starosta Jiří Rezek (STAN). Od obce dostala zakázky třeba na opravu místních komunikací a cyklostezek nebo svoz bioodpadu.

„Celou věc již kriminalisté prověřují. V současné době probíhají úkony trestního řízení, o kterých ale v této fázi nelze veřejně informovat,“ sdělila policejní mluvčí Středočeského kraje Barbora Schneeweissová.

Vedení obce plánuje audit tamního hospodaření. Zastupitelé se shodli i na omezení pravomocí starosty. Faktury nad deset tisíc teď musí podepisovat s místostarostou. Pro jeho odvolání ale ruku většina zastupitelů nezvedla. „Vyjádříme se až k závěrům auditu,“ napsal ČT starosta Rezek.

Práci zlatnického starosty prověřuje i dozorčí rada hnutí STAN, za které ve volbách kandidoval.