TÉMA

Tunelování

Obcí Zlatníky hýbe kauza starosty. Čelí podezření z tunelování rozpočtu

Středočeskou obcí Zlatníky hýbe kauza tamního starosty, který čelí podezření z tunelování obecního rozpočtu. Podle zjištění některých zastupitelů mělo jít loni zhruba o jedenáct milionů korun, které měly fakturovat spřátelené firmy, a to buď za předražené, nebo fiktivní zakázky. Případem se zabývá i policie.
28. 5. 2024|

Ústavní soud odmítl stížnosti tří mužů odsouzených za tunelování Oleo Chemical

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnosti tří aktérů kauzy tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Neuspěli zakladatelé firmy Michal Urbánek s Kamilem Jirounkem ani jejich poradce Peter Kmeť. Stížnosti podali samostatně, ÚS se jimi zabýval neveřejně ve spojeném řízení. Žádné porušení základních práv nezjistil. Usnesení je zpřístupněné v databázi soudu.
19. 3. 2024|

Ústavní soud odmítl stížnost Krejčíře kvůli žádosti o nový proces v případu Čepra

Soudy se nebudou znovu zabývat pokusem o vytunelování společnosti Čepro, za který byl odsouzen Radovan Krejčíř. Krejčíř chtěl kauzu znovu otevřít, obrátil se i na Ústavní soud (ÚS), ten však potvrdil verdikt pražského městského soudu, který vloni v létě nové řízení nepovolil. Vyplývá to z rozhodnutí soudu dostupného v justiční databázi. Krejčíř usiloval o nový proces ve své přítomnosti, podle soudů se na něj ale stále pohlíží jako na uprchlého. Kdyby byl uspěl, rozsudek by se zrušil a bylo by nutné otevřít nové hlavní líčení. Podnikatel si odpykává dlouholetý trest v Jihoafrické republice za obchodování s drogami a pokus o vraždu. V Česku dostal souhrnný trest patnácti let vězení, mimo jiné právě za pokus o vytunelování státního podniku Čepro.
25. 1. 2024|

Za praní špinavých peněz udělil soud v kauze Aladin tři roky vězení

Rozsudek odnětí svobody na tři roky a peněžitý trest přes 27 milionů vynesl Obvodní soud pro Prahu 8 nad Azizem al-Nasserem, Čechem s libanonskými předky. Muž se měl podílet na praní špinavých peněz zpronevěřených z Metropolitního spořitelního družstva (MSD) v celkové hodnotě přesahující miliardu korun, vyplývá z verdiktu, který má ČT k dispozici. Případ policie šetřila pod krycím názvem Aladin. Zatím nepravomocný verdikt padl loni na podzim.
11. 1. 2024|

Družstvo Svatopluk musí zaplatit milion za pozemky pod domy v Horoměřicích, potvrdil Nejvyšší soud

Bytové družstvo Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů zkrachovalé společnosti H-System, musí zaplatit konkurznímu správci zhruba milion korun jako nájemné za pozemky pod řadovými domy v Horoměřicích. Předchozí rozhodnutí soudů stvrdil Nejvyšší soud, který zamítl dovolání družstva. Informovala o tom Jolana Gistrová z okresního soudu pro Prahu-západ. Jde o první ukončený spor družstva a konkurzního správce. Ten žaluje družstvo ještě o dalších víc než šestatřicet milionů.
21. 2. 2023|

Ústavní soud zrušil rozhodnutí o uznání švýcarského verdiktu nad exmanažerem Mostecké uhelné Krausem

Ústavní soud zrušil české rozhodnutí o uznání švýcarského rozsudku nad exmanažerem Mostecké uhelné společnosti Petrem Krausem. Důvodem je porušení práva na soudní ochranu. Česká justice se dostatečně nevypořádala s tvrzením o možném porušení práva na tlumočení a překlad v soudním řízení ve Švýcarsku. Znovu musí rozhodnout Městský soud v Praze.
31. 8. 2022|

Mrázek byl klíčová postava podsvětí. Měl úzké kontakty s policisty i politiky, vzpomíná bývalý detektiv Tichý

Bývalý detektiv protikorupční policie Karel Tichý bojoval s organizovaným zločinem, pracoval na případech Františka Mrázka i Radovana Krejčíře. Seriál České televize Devadesátky sledoval jenom zprostředkovaně. Na dobu u policie vzpomíná jako na čas, kdy podsvětí spolupracovalo s politiky, státními zástupci, ale i některými policisty. O svůj život se nikdy nebál, o rodinu ano. Karel Tichý byl hostem pořadu Interview ČT24.
21. 2. 2022|

Několik obžalovaných i znalec v kauze vytunelované kampeličky odkazují na podnikatele v pozadí

Soudy se i po devíti letech ještě úplně nevypořádaly s vytunelováním Metropolitního spořitelního družstva. Z největší kampeličky odteklo téměř půl druhé miliardy a stovky milionů se nepodařilo dohledat. Někteří obžalovaní odkazují na podnikatele Azíze al-Násira, který figuruje ve vedlejší větvi kauzy a čelí obžalobě, že vyvedené peníze legalizoval. Soudní znalec jej označil i za možného autora dokumentu, který předložila policie, a popisuje schéma vyvádění peněz z kampeličky. On sám takovou spojitost odmítá, podrobněji zatím hovořit nechtěl. O kauzu Metropolitního spořitelního družstva se zajímal Hanuš Hanslík z Reportérů ČT.
15. 2. 2022|

Kriminalisté odložili údajné vytunelování OKD. Podezření z trestného činu se nepotvrdilo

Vyšetřovatelé po téměř pěti letech ukončili prověřování trestního oznámení týkajícího se možného vytunelování někdejších státních dolů OKD poté, co společnost v roce 2004 převzal miliardář Zdeněk Bakala. Kriminalisté rozsáhlý případ odložili, protože se nepotvrdilo podezření z trestného činu, uvedl na dotaz ČT dozorující státní zástupce Alexandr Dadam z ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Kriminalisté prověřovali, zda nové vedení OKD po roce 2004 společnost záměrně netunelovalo pomocí údajně nevýhodných půjček, čímž by mohlo způsobit její úpadek v roce 2016.
23. 3. 2021Aktualizováno23. 3. 2021, 16:30|

Reportéři ČT: Miliarda z vytunelované kampeličky putovala za Aladinem

Jde o jeden z nejzávažnějších finančních zločinů posledních desetiletí. Z Metropolitního spořitelního družstva (MSD), kdysi jedné z nejvýznamnějších českých kampeliček, zmizela více než miliarda korun. Před soudem kvůli tomu stojí dvě desítky lidí. Jméno člověka, kterého policie podezřívá, že se podílel na organizaci zločinu a mohla u něj skončit část ztracených peněz, ale v médiích dosud nezaznělo. Po stopách Azize Al-Nassera se vydal Hanuš Hanslík z Reportérů ČT.
12. 1. 2021|

Všechny obžalované v kauze Neograph včetně Rittiga a Dvořáka zprostil soud viny

Všechny obžalované v kauze údajného tunelování pražského dopravního podniku (DPP) zprostil viny Městský soud v Praze. Mezi nimi jsou i lobbista Ivo Rittig a bývalý šéf dopravního podniku Martin Dvořák. Verdikt není pravomocný. Soud tak navázal na rozhodnutí z loňského června se stejným závěrem. Podle soudce Petra Hovorky se neprokázalo, že DPP vznikla škoda, stejně argumentoval i v pátek.
27. 11. 2020Aktualizováno27. 11. 2020, 19:50|

Žalobce se v kauze dopravního podniku domáhá přehrání odposlechů a zrušení rozsudku

Státní zástupce se v případu údajného tunelování pražského dopravního podniku (DPP) domáhá přehrání odposlechů obžalovaných. Odvolací Vrchní soud v Praze by měl podle něj zrušit loňské rozhodnutí, které osvobodilo všech 17 obviněných, a případ by měl vrátit pražskému městskému soudu s pokynem k doplnění dokazování. Obhájci to ale odmítli. Vrchní soud vyhlásí své rozhodnutí v takzvané jízdenkové kauze v úterý ráno.
29. 6. 2020Aktualizováno29. 6. 2020, 20:35|