Za praní špinavých peněz udělil soud v kauze Aladin tři roky vězení

Rozsudek odnětí svobody na tři roky a peněžitý trest přes 27 milionů vynesl Obvodní soud pro Prahu 8 nad Azizem al-Nasserem, Čechem s libanonskými předky. Muž se měl podílet na praní špinavých peněz zpronevěřených z Metropolitního spořitelního družstva (MSD) v celkové hodnotě přesahující miliardu korun, vyplývá z verdiktu, který má ČT k dispozici. Případ policie šetřila pod krycím názvem Aladin. Zatím nepravomocný verdikt padl loni na podzim.

Metropolitní spořitelní družstvo (MSD) vzniklo na konci 90. let. Patřilo mezi nejvýznamnější kampeličky v Česku. V roce 2013 ale Finanční analytický úřad podal trestní oznámení kvůli podezřelým finančním transakcím. Státní zastupitelství následně kampeličce zablokovalo všechny peníze. O rok později si první lidé vyslechli obvinění, v roce 2016 k nim přibyl právě al-Nasser, kterého policie začala stíhat kvůli praní špinavých peněz vytunelovaných z MSD.

Nyní padl u Obvodního soudu pro Prahu 8 verdikt, zatím nepravomocný. al-Nasser si podle něj má ve vězení odsedět tři roky. „Obžalovaný (se) pro výkon tohoto trestu zařazuje do věznice s ostrahou (a odsuzuje se k) peněžitému trestu ve výši 547 denních sazeb, když denní sazba činí 50 tisíc korun, tedy celkem ve výši 27 350 000 korun,“ píše v rozsudku předseda senátu Petr Novák. Pokud by částku obžalovaný nezaplatil, náhradní trest by znamenal další tři roky vězení.

Peníze šly na účty v Hongkongu

Případ al-Nassera úzce souvisí s kauzou kolem manažerů vytunelovaného MSD, který aktuálně projednává soud. Systém praní peněz měl fungovat na principu pyramidy. Kampelička poskytla úvěry nesolventním společnostem, v některých případech takzvaným bílým koním. Tyto peníze pak odcházely na účty v Hongkongu. Část pak měl al-Nasser společně s dalšími osobami vybrat nebo přeposlat na další účty. Část peněz se vrátila zpátky do Česka a putovala například na splátky úroků MSD.

„(Obžalovaný) přijímal finanční prostředky, které pocházely z trestné činnosti a byly získány spácháním zločinu zpronevěry (…), ke škodě Metropolitního spořitelního družstva (…) a za účasti dalších osob se úmyslně podílel na zastíraní původu těchto finančních prostředků tak, aby se před kompetentními státními orgány (…) jevily jako legální transakce,“ stojí ve verdiktu obvodního soudu.

Soud se při rozhodování o vině opíral mimo jiné o výpovědi svědků. Byli mezi nimi také někteří obžalovaní v kauze kolem manažerů MSD. Dalším důkazem v neprospěch al-Nassera byla podle soudu telefonní nahrávka, ve které je označen za konečného příjemce prospěchu z trestné činnosti. V nahrávce je zmíněna i přibližná částka, která měla být z MSD vyvedena, a kolik z této částky obdržel právě obžalovaný.

„Podstata této trestní věci tak není v dokazování, zda finanční prostředky a v jaké výši byly převáděny do Hongkongu a zpět, nýbrž v prokázání, že tak činil vedle dalších osob i obžalovaný,“ konstatoval soudce Novák. Al-Nasser se podle závěru soudu měl ve spolupachatelství dopustit legalizace výnosů z trestné činnosti v celkové hodnotě 1,026 miliardy korun.

Podnikatel vinu odmítá

Policie jméno Aziz al-Nasser neuváděla. Spis vedla pod krycím jménem Aladin. V dubnu 2019 oznámila, že navrhla obžalovat osmačtyřicetiletého Čecha z praní špinavých peněz vylákaných z později zkrachovalého MSD ve výši přesahující miliardu korun. Na to, že jde právě o al-Nassera, upozornil pořad Reportéři ČT.

Muž s libanonskými předky podle Reportérů ČT od 90. let podniká. Provozoval mimo jiné diskotéku v Říčanech u Prahy, bulvární média si ho v minulosti všimla kvůli jeho tehdejšímu vztahu s finalistkou soutěže Miss Petrou Faltýnovou.

Al-Nasser vinu odmítá, jak je dál patrné z písemného rozsudku. Podal proti němu odvolání, stejně učinil i státní zástupce. Případem se tak ještě bude zabývat Městský soud v Praze.