Noviny, fotografie i politická prohlášení. Věžičky olomoucké radnice ukrývaly dokumenty z 60. let

Olomoučtí památkáři a archiváři ve čtvrtek otevřeli čtyři tubusy, které dělníci našli při opravě věže radnice v Olomouci. Schránky obsahovaly noviny, městskou vyhlášku, programy kin, fotografie, plakáty, politické proklamace a další dokumenty z počátku 60. let minulého století. Nalezené dokumenty o kulturním a společenském dění v Olomouci zpracují pracovníci archivu.

Tubusy našli dělníci ve čtyřech věžičkách, které lemují hlavní radniční věž. „Čekali jsme nějakou dokumentaci třeba stavební, která v nich ale bohužel nebyla. I tak je to zajímavý pohled na život města v té době. Má to určitou atmosféru,“ řekl archivář Miroslav Koudela.

Věž olomoucké radnice před rekonstrukcí
Zdroj: Martin Holik/ČTK

Nalezené dokumenty budou uloženy v archivu a u cennějších materiálů odborníci pořídí kopie. Radní v Olomouci by poté měli rozhodnout, zda bude po rekonstrukci věže vrácen obsah tubusů zpět do bočních věžiček.

Grafika z 60. let je pro mě strašně zajímavá. I když tematicky je to socialistický realismus, tak si myslím, že provedení některých grafických nebo reklamních listů bylo zajímavé a vrací se do módy.
Mirek Žbánek
primátor Olomouce

Další tubusy byly v makovici věže i nad orlojem

Podle náměstka primátora Martina Majora (ODS) při rozsáhlé rekonstrukci radnice dělníci postupně nalezli schránky s dokumenty na třech místech. Vloženy tam byly při poslední velké opravě radnice, která se uskutečnila na přelomu 50. a 60. let.

V makovici věže dělníci našli sedm tubusů a nad orlojem byly ukryty další dvě schránky. „Tam byly i cennější věci od roku 1704, pamětní spisy z 19. století a pak i nejnovější z roku 1992. Tam to bylo pro nás z archivního hlediska nejzajímavější,“ uvedl Koudela.

Báň na hlavní věži radnice ukrývala stovky fotografií a dokumentů z počátku 60. let minulého století i vzkaz pionýrů pro své následovníky žijící v roce 2000. Dokumenty našli dělníci loni na podzim poté, co špici radniční věže snesl jeřáb na zem kvůli plánované opravě. 

Hlavní věž olomoucké radnice bez špičky
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Druhá nejpamátnější. Po Staroměstské radnici

Oprava historické budovy radnice v Olomouci začala v roce 2017 a jako první byla za třicet milionů korun opravena střecha, která už byla v havarijním stavu. Následně prošlo rekonstrukcí informační centrum v podloubí radnice či vstup do budovy. Letos mají dělníci opravit fasádu a 75 metrů vysokou hlavní věž za 57 milionů korun.

Historici považují olomouckou radnici za druhou nejpamátnější v českých zemích, hned po pražské Staroměstské radnici. Její základní kámen byl na Horním náměstí položen už roku 1378. Město mělo tehdy soudní pravomoc, radnice sloužila například jako věznice, mučírna nebo zbrojnice.