Nové městské byty v Hradci Králové zůstaly kvůli špatně zapojené elektřině bez nájemníků

Nové byty bez nájemců (zdroj: ČT24)

Jedenáct nových městských bytů v opraveném domě v Hradci Králové zůstává už půl roku bez nájemníků. Radnice je zatím pronajmout nemůže. Nabídkovou soutěž o ně musela zrušit, když se zjistilo, že je problém s elektrickou přípojkou. V září Hradec plánuje přidělovat byty jako motivační lidem s profesemi, které ve městě scházejí.

Bytový dům v Hradci Králové byl hotový už loni. Letos začátkem roku se hradecká radnice pochlubila zájemcům a vypsala soutěž na pronájem jedenácti bytů. Pak soutěž nečekaně zrušila. „Je to škoda. Už se nám dokonce sešly obálky, obálky jsme ale neotevřeli, protože se objevila skrytá vada v projektu, nedostatečný příkon elektřiny,“ vysvětlil náměstek primátorky Hradce Králové Pavel Vrbický (Piráti). Navzdory zájmu o bydlení jsou byty už půl roku prázdné.

Problém elektrické přípojky město řeší. „Zatím se čeká na provedení prací, ČEZ městu oznámil interval přibližně čtyři až šest měsíců. Předpoklad je, že do konce srpna by elektrická přípojka mohla být vyřešena,“ uvedla mluvčí radnice Kateřina Rohlíčková. Město odhaduje, že první nájemníci by se mohli do bytů stěhovat v září.

Motivační byty pro učitele nebo lékaře

Byty jsou jednopokojové až třípokojové, mají nové kuchyňské linky a ke každému bytu náleží jedno parkovací místo u domu. Bývalí nájemníci domu, o němž se v minulosti hovořilo jako o sociálně vyloučené lokalitě, dostali od města výpovědi. Následně radnice začala s přestavbou, která stála šestadvacet milionů korun bez daně.

Nově by je chtěla radnice přidělovat jako motivační bydlení pro lidi s profesemi, které ve městě scházejí. Například učitelům, lékařům nebo řidičům městské hromadné dopravy.

Radnice plánuje další výstavbu

„Kdy postavil Hradec poslední byt, nevím, ale byty rekonstruuje. Když se objeví nějaká potřeba třeba ze sociálního hlediska, tak má město volný byt, který dokáže využít,“ řekla ředitelka Správy nemovitostí Hradec Králové Jaroslava Bernhardová.

Hradec má i další plány, do sedmnácti let chce postavit s developery, bankami a fondy tři tisíce nových bytů. Aktuálně jich má po privatizaci třináct set padesát včetně startovacích pro mladé, kde se nájemníci obměňují. „Město poskytne své pozemky pro komerční výstavbu. A buď to bude klasické komerční bydlení, že si byty lidé koupí v rámci hypotéky nebo svých úspor, nebo byt nebude jejich, zůstane instituci a oni budou platit nájem,“ popsal Vrbický.

Radnice chce založit agenturu, která si ještě další byty najme od soukromých vlastníků a bude je pronajímat dál. Pro novou výstavbu vybírá pozemky. „Musí ho poskytnout bezúplatně, další podpora je vybudovat infrastrukturu – silnice, inženýrské sítě,“ poznamenal developer Petr Kulda.

Hradec Králové čeká na přijetí nového územního plánu. Pak bude mít podle odborníků pro výstavbu nájemních bytů ploch dostatek.