TÉMA

Byty

Kauza převodu bytů v Olomouci neskončila. Lidé čekají na vrácení nájemného, město chce zaplatit náklady soudního řízení

Spor o převod olomouckých družstevních bytů do vlastnictví nájemníků není ani po posledním převodu u konce. Lidé stále čekají na vrácení nájemného, které zaplatili navíc během průtahů. Některým teď dokonce hrozí, že budou městu platit náklady na soudní řízení.
11. 3. 2024|

Trh s nemovitostmi v Česku nabírá na síle. Prodeje starších i nových bytů vzrostly během loňska o desítky procent

Realitní trh v Česku zažívá od loňského jara z pohledu počtu transakcí značný růst u všech typů nemovitostí. Prodeje u novostaveb v posledním čtvrtletí roku 2023 meziročně vzrostly téměř dvojnásobně, u starších bytů to bylo o 49 procent a u rodinných domů o 45 procent. Podle dat České bankovní asociace a společnosti Dataligence nicméně trh předtím ve druhé polovině roku 2022 skokově propadl.
21. 2. 2024|

Vsetín se kvůli odškodnění za vystěhování Romů z města v roce 2006 obrátil na Ústavní soud

Město Vsetín se v kauze vystěhování Romů v roce 2006 obrátilo na Ústavní soud (ÚS). Nejvyšší soud (NS) nedávno navýšil odškodnění několika romským rodinám, které se ze Vsetína musely vystěhovat. Čtyřem rodinám s 46 členy NS přiřkl odškodné od města v souhrnné výši 1,825 milionu korun, vedení radnice to považuje za nespravedlivé. Starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL) v úterý řekl, že město „tvrdě platí za akt milosrdenství“, protože nevyhodilo neplatiče nájemného na ulici, ale pomohlo jim zajistit nové bydlení. Vsetín vystěhoval romské rodiny z pavlačového domu v době, kdy Čunek město vedl. Advokátka rodin Zdeňka Poláková řekla, že starosta situaci zkresluje.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 14:05|

Část obžalovaných ve vedlejší větvi kauzy Stoka dostala podmínky

Krajský soud v Brně uložil části obžalovaným ve vedlejší větvi korupčního případu takzvané kauzy Stoka podmíněné a peněžité tresty. Šlo o čtyři obžalované, kteří už dříve ve věci prohlásili vinu. Peněžitým trestem soud potrestal i jednu firmu. Hlavní líčení se zbývajícími obžalovanými, kteří vinu popřeli, je v plánu na konci února. Ve vedlejší větvi jde o „spodní patro“ kauzy, vesměs jednatele či řemeslníky, kteří podle obžaloby za úplatky dostávali zakázky. Rozsudek není pravomocný, část obžalovaných i žalobce si ponechali lhůtu pro možné odvolání.
15. 2. 2024|

Z nádraží Vyšehrad má být nová obytná zóna. Nabídne „mikrobyty“

Zchátralé nádraží Vyšehrad v Praze by mělo výrazně změnit svou podobu. Návrh počítá se 170 mikrobyty i kompletní rekonstrukcí bývalé památkově chráněné výpravní haly. Za projektem stojí developer Milodar Miškovič, který je novým majitelem nádražní budovy. Dosavadní vlastníci se o nemovitost nestarali a momentálně je v havarijním stavu.
14. 2. 2024|

Ostrov na Karlovarsku chce místo problematických garáží postavit byty. Někteří lidé je ale odmítají prodat

V sedmdesátých letech si je lidé postavili svépomocí, dnes jsou jedním z rizikových míst ve městě. Sto sedm garáží v Ostrově na Karlovarsku chce radnice zbourat a místo nich postavit městské byty. Nejdřív je ale musí vykoupit a s tím ne každý majitel souhlasí. V některých z opuštěných garáží přitom přebývali bezdomovci. Město prostory nejdříve muselo vyklidit. S pracemi pomohli vězni.
14. 2. 2024|

Choceň chystá družstevní bydlení, zájemců je dvakrát víc než bytů

Východočeská Choceň chystá družstevní bydlení. Využije k tomu družstvo, které vzniklo počátkem století, a jeho prostřednictvím chce postavit nové bytové domy. Podle radnice by mělo družstvo získat výhodnější úvěr než jednotlivci. V oblasti je o družstevní bydlení velký zájem. Polička, která s ním začala předloni, eviduje převis žadatelů o členství ve svém družstvu. V Chocni je to podobné, i když ještě nejsou jasné všechny podmínky, zájemců je dvakrát více, než kolik má vzniknout bytů.
13. 1. 2024|

Most bojuje proti obchodu s chudobou, i nadále hodlá vykupovat byty

Most bude dál vykupovat byty v sociálně vyloučených lokalitách. Praxe se městu osvědčila, chce tak omezovat obchod s chudobou a mít větší vliv na skladbu obyvatel v těchto lokalitách. Letos zatím radnice vykoupila více než dvacítku bytů, na projekt vyhradila 23 milionů korun.
10. 11. 2023|

České úřady prověřují majetek rodiny dalšího ruského politika. Jde o dvanáct bytů v Praze

Orgány v Česku prověřují majetek rodiny dalšího ruského politika. Finanční analytický úřad (FAÚ) podle informací ČT zkoumá firmu, kterou zakládal poslanec městské dumy v Dzeržinsku Ivan Grigoriev. Společnost – nyní ovládaná jeho rodiči – vlastní na lukrativních místech v Praze dvanáct bytů. Už dříve ČT informovala, že v Česku má nemovitosti i rodina současného ruského ministra školství Sergeje Kravcova.
2. 11. 2023|

Ceny německých nemovitostí padají, jejich nedostatku navzdory

Ceny bytů a domů v Německu klesají, ve srovnání s loňským rokem téměř o deset procent. Jde o největší propad ve spolkové republice od roku 2000. Přestože vlastní bydlení zlevňuje, kupců zatím nepřibývá, hlavně kvůli drahým hypotékám a inflaci.
30. 10. 2023|

Hra o plochu někdejšího letiště Tempelhof pokračuje. Radnice chce na okraji rekreačního areálu stavět

V Berlíně se znovu rozhořel svár o někdejší letiště Tempelhof. Radnice by ráda na okraji rozsáhlého rekreačního areálu postavila nové domy. Velká část obyvatel je ale proti. I přesto, že v německé metropoli chybí na 100 tisíc bytů. O situaci informoval zpravodaj ČT v Německu Pavel Polák.
20. 10. 2023|

168 hodin: Z ústeckého Mojžíře je špatná adresa, nájemné má ale srovnatelné s Prahou. Majitelům bytů ho platí i stát

O ústeckém sídlišti Mojžíř se v poslední době často mluví jako o problematickém místě, kam kvůli obavám řidičů o bezpečnost přestaly jezdit trolejbusy a jedna pizzerie tam odmítá vozit objednávky. Méně se již mluví o tom, že je to ukázka toho, jak také může fungovat realitní byznys – nebo spíše byznys s chudobou. Majitelé domů fakticky inkasují nemalé peníze od státu. Nájemné je vzhledem ke stavu bytů vysoké, ale nájemníci často neplatí ze svého – dostávají dávky, což vede k lukrativnímu byznys modelu. O bydlení v Mojžíři natáčeli pro 168 hodin Jaroslav Hroch a Eva Koryntová.
9. 10. 2023|

Pod Hády v Brně vyroste na místě zchátralé továrny nová čtvrť s tisícovkou bytů

V Brně začala výstavba nové čtvrti Pod Hády. Developerský projekt za čtyři miliardy korun postupně nabídne víc než tisícovku nových bytů. Firma přispěje městu na infrastrukturu. Prodej bytů první etapy začne na konci září, hotové mají být na konci roku 2025. Odborníci oslovení ČT upozornili na možný problém dopravního spojení s městem.
13. 9. 2023|

Zájem o nájemní bydlení v Česku trvá, část developerů se k němu tak více přiklání

Zájem o nájmy v Česku neupadá – naopak. Makléři čekají v některých lokalitách na jednu nabídku i desítky zájemců. Pro mnoho lidí je totiž nedosažitelné byt nebo dům koupit. Ceny výrazně vzrostly a vysoké úrokové sazby prodražují hypotéky. Stoupají ale i ceny samotných nájmů. Nejvyšší jsou tradičně ve velkých městech.
10. 8. 2023|

Nepříznivá situace na trhu s bydlením trvá. Nájemné zdražuje a bytů je málo

S obtížně dostupným vlastním bydlením dál roste zájem o pronájmy. Podle realitních serverů momentálně připadá na jeden podaný inzerát 28 uchazečů. I proto nájemné zdražuje. Nejvíc ve městech, kde sídlí univerzity.
7. 8. 2023|

Hosté se do západočeských lázní vrátili, chybí však personál

Západočeské lázně jsou dva roky na seznamu světového dědictví UNESCO. Byly to náročné dva roky, do kterých se promítly dopady celosvětových omezení spojených s pandemií covidu-19 i odliv ruských návštěvníků poté, co si Rusko rozpoutáním plnohodnotné války se svým sousedem zavřelo dveře do západních zemí. V Mariánských Lázních jsou ale nyní spokojeni. Počty turistů podle radnice i správců památek rostou – i těch ze zahraničí. Problémem je spíše nedostatek personálu a také malá ziskovost kvůli nárůstu nákladů, zaznělo ve zpravodajském speciálu Sečteno.
28. 7. 2023|

Staré kanceláře i areál kravína poslouží k bydlení. Menší města chtějí přilákat mladé rodiny

Nedostupné bydlení – takový je jeden z hlavních důvodů, který uvádějí mladé rodiny jako odpověď na otázku, proč nechtějí žít v menších městech. Některé radnice se to pokoušejí změnit výstavbou městských bytů. Používají k tomu i staré objekty, které už neslouží původnímu účelu, nebo chystají výstavbu v opuštěných průmyslových či zemědělských areálech.
23. 6. 2023|

Obce chtějí zastavit vylidňování venkova. Nabízejí výhodné bydlení, staví školky, otevírají obchody

Vesnice chtějí přilákat mladé lidi a zbrzdit úbytek obyvatel. Například Horní Bečva na Vsetínsku chce výhradně na vlastní náklady postavit dvaapadesát bytů. Domy mají stát do dvou let. Některým obcím už se na výhodné bydlení mladé rodiny nalákat podařilo. Nárůst počtu obyvatel hlásí například Zaječí na Břeclavsku nebo Dambořice na Hodonínsku.
16. 6. 2023|

Generální inspekce bezpečnostních sborů viní brněnského policistu z podplacení

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) na konci letošního května zahájila trestní stíhání policisty z Brna pro podplacení. Potvrdila to mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. Na případ upozornil Ekonomický deník, podle jeho informací jde o policejního důstojníka, šéfa jihomoravského útvaru policejního sledování.
7. 6. 2023|

Radní a zastupitelka v Hradci Králové hlasovali pro stavbu soukromého projektu, na němž se podílejí. Střet zájmů odmítli

Královéhradecký radní Arnošt Urban (HDK) a zastupitelka Romana Dürrerová (HDK) ze svých funkcí pomohli prosadit soukromý projekt developera. Oba pro něj při přípravě stavby pracují. Střet zájmů ale odmítají a to přesto, že ho na schůzi zastupitelstva ohlásili.
5. 6. 2023|

Místo Prahy Kladno nebo Mělník. Drahé bydlení ve velkých městech odvádí lidi do menších

Zájem lidí o bydlení v okolí velkých měst se v posledním roce podle prodejců zvedl asi o třetinu. Kvůli drahým nemovitostem i hypotékám jsou nabídky v metropolích méně dostupné. Místo Prahy tak raději volí Beroun, Kladno nebo Mělník.
28. 5. 2023|

Nové městské byty v Hradci Králové zůstaly kvůli špatně zapojené elektřině bez nájemníků

Jedenáct nových městských bytů v opraveném domě v Hradci Králové zůstává už půl roku bez nájemníků. Radnice je zatím pronajmout nemůže. Nabídkovou soutěž o ně musela zrušit, když se zjistilo, že je problém s elektrickou přípojkou. V září Hradec plánuje přidělovat byty jako motivační lidem s profesemi, které ve městě scházejí.
9. 5. 2023|

Objem hypoték v březnu stoupl o šedesát procent. Sazby potřetí v řadě mírně klesly

Banky a stavební spořitelny poskytly v březnu hypoteční úvěry za 12,6 miliardy korun, což je proti únoru nárůst o šedesát procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování třetí měsíc za sebou klesla, a to z únorových 5,9 na 5,86 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu. Oživení zájmu o hypotéky pozorují také developeři.
14. 4. 2023Aktualizováno14. 4. 2023, 18:50|

Brownfieldy lákají. O využití opuštěných pozemků a budov uvažují soukromí investoři i radnice

Situace na českém trhu s bydlením zvyšuje zájem o výstavbu na browfieldech, tedy nevyužívaných pozemcích. Zájem o jejich využití mají radnice i soukromí investoři. Podle dat státní agentury CzechInvest stoupl zájem o brownfieldy meziročně téměř o pětinu.
8. 4. 2023|