Nemocnice v Pardubickém kraji se během ledna vrátí k běžnému režimu

Všech pět nemocnic Pardubického kraje se během ledna postupně vrátí k běžnému režimu. Vyjednávání o podobě nové kolektivní smlouvy sice zatím ukončené není, vedení se však podařilo s odborovými organizacemi domluvit na dodatku k dosud platné kolektivní smlouvě a zakotvit do interního dokumentu institut čtyřiadvacetihodinové přítomnosti na pracovišti, jak to vyžaduje novelizovaný zákoník práce. Podle novely musí s tímto krokem souhlasit také všichni zaměstnanci, jichž se tato provozní změna týká, řekla mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

„V nemocnici tak v současné době probíhá postupné podepisování smluv, díky kterému mohou jednotlivá pracoviště zajistit nepřetržitý provoz v rozepsaném režimu. V návaznosti na výše uvedené se mohou objevovat dílčí omezení, pokud nastanou, budou informace publikovány na webových stránkách dané nemocnice, případně sociálních sítích. Prosíme proto pacienty, klienty a návštěvy, aby sledovali příslušné komunikační kanály nemocnice,“ uvedla Semrádová.

Čtyři z pěti nemocnic akutní péče v Pardubickém kraji omezily od 1. prosince provoz některých oddělení. Reagovaly tak na výpovědi lékařů z dohod o pracovní činnosti, s jejichž pomocí je zajišťována péče o pacienty mimo běžnou pracovní dobu.

Nemocnice v regionu omezily plánované operace, v menším rozsahu i provoz části ambulancí, porodnice fungovaly beze změn. Výpovědi nedali pouze lékaři z Litomyšlské nemocnice. Aktuální provoz oddělení nemocnice zveřejnily na svém webu.