Nebezpečný odpad u Frýdku-Místku město zabezpečí, ale likvidaci odloží. Policie hledá viníka

Likvidace nebezpečného a nelegálně uloženého odpadu v hale ve Starém Městě nedaleko Frýdku-Místku se odkládá. Město nechá odpad odvézt a zabezpečit, ale nezničí ho, dokud nebude nalezen viník uložení statisíců litrů odpadu. Frýdek-Místek by mohl vybrat firmu, která odpad odveze a zabezpečí, ještě tento týden.

„S ohledem na to, že případ má mezinárodní prvek, tedy polskou firmu, která jej zde pravděpodobně uskladnila, nemůžeme odpad likvidovat. Vybraná firma jej odveze, uskladní a zabezpečí tak, aby nedocházelo k únikům. Pokud se pak v trestním řízení potvrdí, že odpad opravdu přivezla polská firma, podle mezinárodních úmluv přejde odpovědnost za jeho likvidaci na Polsko,“ řekl primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký (ČSSD) po jednání krizového štábu.

Magistrát zatím nerozhodl, kdo bude s odpadem manipulovat. „Čekáme na nabídky. Přicházet můžou do úterní půlnoci. Na středu či čtvrtek pak svolám radu města. Ta vybere firmu, které práci s odpadem svěříme,“ dodal primátor.

Pokud vyšetřování mezinárodní prvek vyloučí, nechá město odpad zlikvidovat, a pak by žádalo proplacení nákladů od státu a kraje.

Odpad na dvou místech, viník stejný?

Sklad nebezpečného odpadu byl ve Starém Městě na Frýdecko-Místecku odhalen minulý týden. Zřejmě polská firma navezla do pronajatého objektu směsi odpadních hořlavých látek o celkovém objemu půl milionu litrů. V Bohumíně-Pudlově se našlo dalších 150 tisíc litrů nelegálních odpadů. Mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Pokorná uvedla, že policie dál hledá viníka.

Primátor Pobucký už dříve uvedl, že se domnívá, že odpad navezla stejná firma. „S největší pravděpodobností půjde o jeden zdroj. Vypadá to hodně organizované a sofistikované. Obávám se, že bude obtížné dohledat samotné organizátory,“ řekl.