Toky se uklidňují, klesají na jihu Čech i Ústecku

Meteorologové opět zmírnili výstrahu před vzedmutými toky, i na jihu Čech a v Ústeckém kraji hladiny pozvolna klesají. Výstraha tak platí už jen v malé části Čech. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Povodňové stupně evidoval ústav v neděli v podvečer už jen na deseti místech v zemi. Krizový štáb Moravskoslezského kraje pak odhaduje, že zaplavený úsek dálnice D1 k polským hranicím by se pravděpodobně v pondělí mohl alespoň částečně otevřít.

Z nynějších deseti míst, kde je aktuálně povodňový stupeň, připadá šest na Jihočeský kraj, konkrétně na povodí Lužnice. „Na tocích v povodí Lužnice jsou poklesy velmi pozvolné a podkročení druhého stupně povodňové aktivity předpokládáme v řádu dnů,“ sdělili pracovníci ČHMÚ.

Právě na jihu Čech ještě místy platí druhý povodňový stupeň, v neděli v podvečer to bylo na stanici Bechyně a Klenovice na Lužnici, na stanici Hamr na Nežárce a na stanici Mláka na Nové řece. V neděli dopoledne byl přitom na Mláce ještě nejvyšší, třetí stupeň.

Voda v řekách v povodí Lužnice opadá po povodních vždy pomaleji. Je to dáno tím, že řeky tečou rovinatou krajinou s mírným spádem. Také kvůli tomu se rozlitá Lužnice pod Rožmberkem na některých místech nevrátila do svého koryta.

Další místa na povodňovém stupni byla v neděli v podvečer v Praze a Středočeském, Ústeckém a Jihomoravském kraji. Výstraha meteorologů před vzedmutými toky platí nyní na Táborsku, Soběslavsku a Třeboňsku v Jihočeském kraji, Praze, Mělnicku ve Středočeském kraji a na Děčínsku, Ústecku, Litoměřicku, Lovosicku a Roudnicku v Ústeckém kraji.

„Hladina dolního Labe se ještě bude pohybovat kolem hranice prvního stupně povodňové aktivity, podkročení očekáváme postupně do pondělí. Hladina Vltavy v pražské Chuchli se udržuje mírně nad úrovní prvního stupně a je ovlivněna manipulacemi Povodí Vltavy,“ oznámili meteorologové. Hladina řeky v neděli již klesla pod první stupeň v Ústí nad Labem a Děčíně, v Litoměřicích stále platí.

V uplynulých dnech panovalo vesměs slunečné počasí bez dešťů. V příštím týdnu se ale zřejmě zatáhne. Podle týdenní předpovědi ČHMÚ se budou od pondělka až do neděle objevovat v Česku přeháňky či déšť.

Dálnice D1 k polským hranicím by se už mohla částečně otevřít

Zaplavený úsek dálnice D1 k polským hranicím by se pravděpodobně v pondělí mohl alespoň částečně otevřít. Doprava ale ještě bude omezená a svedena bude obousměrně do směru od Polska do České republiky. Po nedělním jednání krizového štábu Moravskoslezského kraje to řekl ředitel hasičů Radim Kuchař. Mluvčí Správy železnic Martin Kavka sdělil, že v pondělí bude po povodni obnoven provoz na nádraží Ostrava-Svinov.

Dálnice je v Ostravě uzavřená od 361. kilometru, tedy mimoúrovňového křížení v Přívoze, voda se na ní držela na 370. kilometru na okraji Bohumína asi šest kilometrů od hranic. Na dálnici přitéká voda z luk a polí přes prolomenou bariéru. Z dálnice čerpá vodu vysokokapacitní čerpadlo, uvedl Kuchař.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podle něj průrvu a sesuv v neděli provizorně opraví tak, aby voda přestala na dálnici přitékat. Hasiči pak odčerpají vodu z dálnice. „Pruh dálnice, který je od Polska směrem na Českou republiku, se tak po dočištění technikou ŘSD stane průjezdný. Jsou připraveni tak, aby technickým řešením a značkami převedli dopravu a umožnili právě tímto pruhem jezdit směrem do Polska, takže oboustranně,“ uvedl Kuchař. Dálnice by tak s omezením mohla být průjezdná v pondělí ráno.

„Směr, který je z České republiky na Polsko, ještě bude zavřený,“ uvedl Kuchař. V pondělí se totiž bude doplňovat provizorní utěsnění průrvy. Na místo bude s pomocí těžké techniky nutné dopravit lomový kámen. „Potom se dočistí tato část a pustí se provoz v obou směrech,“ doplnil Kuchař.

Voda při povodních zaplavila i železniční trať na Novojičínsku na hlavním koridoru mezi Prahou, Brnem a Ostravou a také dvě největší ostravská nádraží – Svinov a hlavní v Přívoze. Provoz vlaků do Ostravy byl obnoven v pátek odpoledne, vlaky ale zatím jezdí do Ostravy-Vítkovic a Kunčic. Mluvčí Správy železnic Kavka oznámil, že v pondělí ve 4:00 bude v Ostravě obnoven provoz mezi Polankou nad Odrou a Svinovem a ve stanici Ostrava-Svinov.

Lidé se už dostanou do děčínského Dolního Žlebu

Na Labi v Ústeckém kraji zatím zůstává v platnosti první povodňový stupeň. Silnice do děčínské místní části Dolní Žleb, kterou zaplavila voda, je již průjezdná. Pracovníci z ní předtím vyklidili nánosy bahna a naplavenin. Na úklidu se podíleli také hasiči, kteří například v sobotu vyčistili silnici v Křešicích na Litoměřicku.

Voda v Ústeckém kraji nenapáchala větší škody, zaplavila spíše volné plochy jako pole, hřiště a louky. Dostala se i do několika sklepů obydlených domů, třeba v Mlékojedech na Litoměřicku a ve Hřensku na Děčínsku.

Komplikace byly v dopravě kvůli postaveným protipovodňovým stěnám. Průjezdná nebyla v Ústí nad Labem důležitá křižovatka Pětimostí, kde stála protipovodňová stěna, a kruhový objezd pod Větruší. Dopravní omezení jsou nicméně v neděli znovu v platnosti kvůli půlmaratonu. Střed města bude pro dopravu zcela uzavřen.

Na dolním toku Labe platil třetí stupeň povodňové aktivity od minulé neděle. Přestože voda stoupla k sedmi metrům, zůstala převážně v korytě. Evakuace nebyla nutná.

Stavba provizorních mostů bude náročná

Podle ministerstva obrany bude v některých místech, která byla povodněmi nejvíce poničena, stavba provizorních mostů technicky i časově náročná. Někde zmizely dlouhé úseky silnic, břehy jsou podemleté a terén je silně podmáčený. Před zahájením konstrukce je také nutné opravit okolí mostu, například poničenou silnici nebo břehy. Samotná stavba provizorního mostu by ženistům měla zabrat jeden až tři dny podle toho, zda bude budován těžký nebo střední most.

Techniku na stavbu mostů poskytne Správa státních hmotných rezerv (SSHR) ze svých skladů. Do soboty bylo předběžně vybráno dvaadvacet míst v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Na odstranění následků po povodních vláda vyčlenila dva tisíce vojáků. „Nasazeny jich již byly stovky, odklízí škody, rozváží humanitární pomoc, monitorují situaci. Zasahují v Jeseníku, Opavě, na Bruntálsku. Nasazeni byli piloti, meteorologové, ženisté, zdravotníci i psychologové,“ uvedlo ministerstvo.