Povodeň způsobila Ostravě škody za miliardy. Opravy potrvají roky

Události: Obnovení dodávek tepla v Ostravě a zprovoznění železnice (zdroj: ČT24)

Záplavy v Ostravě způsobily podle odhadů škody za několik miliard korun. Výrazné jsou hlavně na vodohospodářské i dopravní infrastruktuře. Do odhadů přitom nejsou zahrnuty škody, které voda způsobila domácnostem nebo firmám. Obnova města do stavu před povodní bude trvat několik let, řekl primátor Ostravy Jan Dohnal (ODS). Do Bohumína ve středu přijel prezident Petr Pavel.

„Nebudu teď mluvit o škodách na soukromém majetku, který jde úplně mimo nás. Vůbec netušíme ani škody ve firmách. My ale budeme v jednotkách miliard korun, co se týče škod na infrastruktuře. Jenom škody na vodohospodářské infrastruktuře budou velké, takže se opravdu bavíme o škodách v miliardách,“ uvedl Dohnal.

Voda podle primátora poškodila například kanalizační síť, zatopila i čistírnu odpadních vod. „Samozřejmě velké opravy nás čekají i na dopravní infrastruktuře,“ řekl Dohnal.

Spodní voda napáchala škody i „na kopci“

Město neničila jen valící se voda, poškozeny jsou i některé objekty, které nebyly přímo zaplaveny. Problémy působila i spodní voda. „V Ostravě-Jihu, kde společnost Sareza provozuje letní aquapark, který je naprosto mimo záplavovou oblast, nám spodní voda zdeformovala bazénové vany tím, jak se tlačila nahoru,“ řekl Dohnal. Podobný problém mělo i na kopci stojící krematorium, v němž popraskala podlaha. Přesné škody ale teprve město bude počítat.

Primátor se neobává toho, že by kvůli nákladům na likvidaci škod musely být omezeny některé významné projekty. „Je třeba si říct, že máme nějaké rozpočtové rezervy. Jako město máme řadu věcí pojištěných, takže to určitě budeme řešit i touto cestou. Předpokládáme, že sem na ty klíčové věci doputuje i státní pomoc,“ řekl primátor. Podporu městům a obcím v úterý při návštěvě kraje slíbil i premiér Petr Fiala (ODS).

Podle Dohnala se tak kvůli záplavám zatím žádné škrty v městských investicích nechystají. „Některé věci bude třeba realizovat a platit hned, ale některé věci, které jsou zničené, se budou řešit v běžném rozpočtu příštího nebo popříštího roku. Obnova města do toho plného stavu nebude v týdnech, ani měsících, ale bude v letech. To už víme teď naprosto bezpečně,“ řekl.

Obnovení dodávek tepla a teplé vody

Až dvě třetiny Ostravy by měly mít ve středu večer opět teplou vodu a do třetiny města začne proudit i teplo. Elektrárna Třebovice, kterou vyplavila velká voda, sice zůstává odstavená, společnost Veolia Energie ale zprovoznila Teplárnu Přívoz a využije alternativní zdroj.

„V rámci krizového štábu Veolia Energie jsme našli alternativní řešení pro zásobování části Ostravy teplou vodou. Ještě večer se obnoví dodávky teplé vody pro obyvatele Ostravy-Jihu. Obnovení provizorních dodávek teplé vody do městského obvodu Ostrava-Poruba zatím brání hydraulické problémy, ale na jejich vyřešení intenzivně pracujeme,“ vysvětlil ředitel regionu Morava společnosti Veolia Energie Kamil Vrbka.

V Teplárně Přívoz najel do provozu plynový kotel a během odpoledne výkonnostně dosáhl požadovaných parametrů. Vrbka uvedl, že už během středečního odpoledne tak začaly dodávky teplé vody i tepla proudit do městského centra. V Elektrárně Třebovice se zaměstnancům podařilo obnovit dodávky elektřiny do areálu pro vlastní spotřebu. „To významně urychlí práce v závodu. V areálu Elektrárny Třebovice aktuálně probíhá odčerpávání vody hasiči na celkem devíti stanovištích (o tři více, než jich bylo v úterý),“ uvedla firma.

Události: Odčerpávání vody v Bohumíně (zdroj: ČT24)

Prezident v Bohumíně

Povodeň v Moravskoslezském kraji výrazně zasáhla i Bohumín, jehož velká část je od víkendu bez elektřiny. „Části dvacetitisícového Bohumína se proměnily v obrovské bazény. Například Nová Ves, voda sem natekla a stojí, mohla by tak stát dlouhé týdny. Proto je tady velkokapacitní čerpadlo, které pomalu ulevuje domům a lidem,“ popsal reportér České televize Josef Kvasnička. Hasiči budou podle něj čerpat vodu celou noc a celý čtvrtek, dokud laguna u Bohumína nezmizí.

V bohumínské nemocnici se v provizorních podmínkách povedlo otevřít lékárnu. Podařilo se tak zajistit medikamenty hlavně pro vážněji nemocné pacienty, například kardiaky nebo diabetiky. V předchozích dnech jim léky museli dovážet policisté a hasiči z okolních měst. Do bohumínských ordinací se také vrátili někteří lékaři, aby mohli znovu předepisovat potřebné recepty, byť bez elektroniky, s využitím psacích strojů.

Bohumín ve středu navštívil prezident Petr Pavel. Mluvčí bohumínské radnice Jana Končítková řekla, že s ním vyrazili do terénu na obhlídku města. Prezidentův mluvčí Vojtěch Šeliga uvedl, že Pavel se rozhodl navštívit místa postižená povodní. „Cestu předem neavizoval, aby nezatěžoval záchranné složky, které v regionech zasahují. Navíc cestuje bez oficiálního doprovodu. Návštěva nemá konkrétní plán, na doporučení místních starostů a samospráv objíždí místa postižená povodní především na Moravě a ve Slezsku,“ řekl.

Starosta Bohumína Petr Vícha (SOCDEM) uvedl, že prezidenta seznámil se situací ve městě. Hovořili o náhradním ubytování pro zaplavené obyvatele a především o problémech s elektřinou.

„Ukázali jsme mu (prezidentovi) byty v Červené kolonii, kde máme 24 zaplavených bytů, byli jsme i na Rolnické ulici, která už je průjezdná a kde lidé vyklízeli odpad. Jsem rád, že prezident je informován o tom, že je co nejvíce třeba urychlit napojení na elektrickou energii. Věřím, že jako pan ministr vnitra (Vít Rakušan), který tady byl v úterý, se také prezident o tom na nějakém krizovém štábu zmíní. Jestli se to tím o něco urychlí, bude to jen dobře,“ řekl Vícha.