ON-LINE: Záplavy mají čtvrtou oběť

V Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku nalezli policisté tělo pohřešované sedmdesátileté ženy z obce. Seniorka byla sice v sobotu včas dobrovolnými hasiči evakuována, v neděli ráno ale z evakuačního centra odešla a vrátila se domů. Jde o čtvrtou oběť záplav na Moravě. Počet míst s povodňovým stavem v Česku ve středu dopoledne poprvé po víc než čtyřech dnech klesl pod stovku. Nejvyšší povodňový stupeň ohrožení je na třiadvaceti místech, v záplavami nejvíce zasaženém Moravskoslezském kraji už žádný. Hladiny toků už většinou klesají.

Povodně si zatím vyžádaly už čtyři lidské životy, všechny na Moravě. Po seniorce, která je čtvrtou obětí záplav, pátrali policisté od neděle ihned po opadnutí vody, v hůře přístupném terénu využili čtyřkolky. Žena byla včas v sobotu evakuována, v neděli ráno ale z evakuačního centra v protějším kulturním domě odešla a vrátila se domů. Společně s ní se vrátil domů i její muž, v rozbořeném domě odmítl poté i záchranářský vrtulník. Až po opadnutí vody ho přes lano z domu vytahovali hasiči.

Podle starostky obce Miroslavy Rybárikové našel zázemí v místním domově pro seniory. Ženu nalezli později dvacet metrů za domem, který rozbouřená Vidnávka strhla. Tělo zachytil plot. Po dalších třech lidech, dvou mužích a jedné ženě, policisté dál pátrají. Jde o posádku auta z Lipové-lázní, kterou strhl proud.

Rozsáhlé a ničivé záplavy od víkendu sužují zejména Moravskoslezský kraj a sever Olomouckého kraje, s výjimkou západu a severozápadu Čech se ale toky rozvodnily v celé republice. Ve středu před jedenáctou dopolední bylo 99 míst s dosaženým povodňovým stupněm, pod stovkou byl počet naposledy v noci na sobotu. V neděli odpoledne, kdy byla situace nejhorší, jich bylo více než 270. Nejvyšší povodňový stupeň ohrožení tehdy platil zhruba na 120 místech. Na desítkách měřicích míst se hladiny a průtoky dostaly na úroveň označovanou za extrémní povodeň, která odpovídá padesátileté vodě.

On-line přenos

Povodně 2024

  • 14:10

    Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve čtvrtek přijede do polské Vratislavi. Sejde se s premiéry ze zemí zasažených záplavami, včetně šéfa české vlády Petra Fialy (ODS).

  • 14:04

    Obyvatelé z některých evakuovaných částí Ostravy se budou moci postupně vracet domů. Měli by být ale opatrní. Dům jim v případě potřeby pomůže prohlédnout statik, řekli primátor Jan Dohnal (ODS) a jeho náměstek pro životní prostředí Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu).

  • 14:00

    V Rakousku se povodňová situace dál zlepšuje a hladiny velké části toků klesají, informovala agentura APA. I dnes očekávají rakouští meteorologové občasné přeháňky, velké a vytrvalé deště by ale zemi neměly zasáhnout nejméně do víkendu, píší místní média. Rakouská vláda dnes oznámila zvýšení fondu pro zmírnění následků přírodních katastrof a odklad daní pro subjekty postižené záplavami.

V Moravskoslezském kraji byla ještě ráno na stupni ohrožení řeka Opava v Děhylově na Opavsku, kde před jedenáctou hodinou jako na jediném místě v kraji zůstával druhý stupeň pohotovosti. Nejnižší povodňový stupeň bdělosti byl tou dobou ještě na nejvíce vodou poškozených místech v kraji – na řece Opavě ve stejnojmenném městě a v Krnově na Bruntálsku a na Odře v Ostravě a Bohumíně na Karvinsku.

Jihočeské řeky se vrátily na povodňové stupně ohrožení v pondělí, když se déšť přesunul z Moravy nad Šumavu a Novohradské hory. Stejné srážky jsou zdrojem rozvodnění Dyje. Na třetím povodňovém stupni byla před jedenáctou hodinou stále na několika místech Lužnice, na jejímž dolním toku se čeká ještě vzestup hladiny kvůli vodě z rybníku Rožmberk. Stupeň ohrožení platil i na Nové řece, Nežárce, Malši a Blanici, na kterých meteorologové očekávají pozvolný pokles.

Dyje je na stupni ohrožení třeba ve Vranově, Znojmě nebo Břeclavi, což bude podle ČHMÚ pokračovat kvůli upouštění vody z vranovské přehrady. „Na řece Moravě se nad úrovní pro třetí stupeň povodňové aktivity bude udržovat pouze její dolní úsek toku, ale hladina už bude ve všech profilech i nadále klesat,“ avizovali meteorologové. Ohrožení tak už pominulo v Olomouci, zůstává ve Strážnici na Hodonínsku a Lanžhotě u hranic se Slovenskem.

Na Labi se bude podle ČHMÚ udržovat stupeň ohrožení pouze na dolním toku pod soutokem s Vltavou. Ve středu dopoledne přetrvávalo ohrožení v Mělníku za soutokem, Litoměřicích, Ústí nad Labem a Děčíně. V Ústí a Děčíně kulminace podle predikcí teprve nastane. Vltava bude i nadále vykazovat velmi pozvolné vzestupy na dolním toku, uvedli meteorologové.

Hasiči v Ostravě využili k evakuaci obyvatel nafukovací čluny (17. září 2024) (zdroj: EBU/HZS MSK)

V Pardubickém kraji budou vodní hladiny klesat

V Pardubickém kraji již zůstává nejvyšší třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení, pouze na Loučné v Dašicích. Řeka kulminovala v noci z pondělí na úterý, od té doby hladina zvolna klesá, vyplývá z údajů Povodí Labe. Snižují se i průtoky na dalších tocích, druhý stupeň pohotovosti platil v šest hodin ráno na Novohradce v Úhřeticích a na Chrudimce v Padrtech a Nemošicích.

Ze třetího na první stupeň se snížila hladina Labe v Němčicích a Přelouči na Labi. Takzvaná bdělost platí ještě na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí, Chrudimce v Přemilově a Hamrech, Novohradce v Luži a Loučné v Litomyšli a Cerekvici nad Loučnou.

Podle Povodí Labe postupně klesá i hladina ve vodních nádržích. Zcela zaplněné byly v pět hodin ráno ještě přehrady Seč a Hamry na Chrudimce a Pařížov na Doubravě. Nádrž v Křižanovicích na Chrudimce byla zaplněna ze 44 procent, Pastviny na Divoké Orlici z jednadevadesáti procent.

Podle prognózy bude ve středu jasno až polojasno a beze srážek. Na všech vodních tocích budou vodní hladiny a průtoky i klesat. Na dolním Labi se očekává začátek plošné kulminace v Ústí nad Labem během středečního dopoledne.

Labe v Ústeckém kraji dál velmi pomalu roste

Hladina Labe na dolním toku dál pomalu stoupá. Zvyšuje se pouze o centimetry a nezpůsobuje zatím výrazné problémy. Voda se vylila pouze do polí, zaplavila venkovní hřiště, dostala se na cyklostezku a zatopila silnici do Dolního Žlebu na Děčínsku, kam úředníci děčínského magistrátu povezou vlakem vše potřebné k volbám. Kulminace se očekává ve středu.

Města a obce postavily podél Labe povodňové stěny a pytle s pískem mají před domy majitelé nemovitostí, které jsou nejblíže k řece. V ochranných přístavech jsou uvázány lodě. Problémy jsou na místech, kde se do Labe vlévá Ohře a Bílina. Tam se voda rozlévá a tvoří se laguny. Hasiči vodu odčerpávají.

Na krajském úřadě a ve městech znovu zasednou povodňové komise. Litoměřice rozhodnou, zda se o víkendu uskuteční plánované vinobraní. Ústí nad Labem bude řešit hlavně dopravu. Kvůli protipovodňovým stěnám platí dopravní omezení.

Ústí nad Labem nechává ve špičkách volný průjezd takzvanou protipovodňovou vanou ve směru ze Střekova. Vana chrání před zatopením silnici I/30 pod Benešovým mostem. Zpět musí využívat obyvatelé pravého břehu Labe objízdnou trasu přes Výstupní ulici, kde se tvoří kolony. K dispozici je stále Benešův most, ale pouze pro osobní auta. Linky MHD musí po objízdné trase.

V Litoměřicích zbývají do kulminace centimetry. Voda z Labe se částečně rozlévá pod Tyršovým mostem, Pobřežní ulice zatím odolává. Na straně Mlékojed odčerpávají vodu ze sklepa obyvatelé rodinného domu, který je nejníže u Labe. Vážnější škody zatím voda nenapáchala. Děčín otevřel parkoviště pod knihovnou. Nabádá však veřejnost, aby sledovala aktuální situaci. Město stav hladiny monitoruje a je připravené parkoviště v případě nutnosti opět uzavřít.

Střední Čechy trápí Labe v Mělníku

Ve Středočeském kraji platil ve středu ráno třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení, pouze na Labi v Mělníku, voda už tam ale nestoupá. Labe v Kostelci nad Labem na Mělnicku je na druhém stupni a pozvolna klesá. Na dalších tocích je na osmi místech nejnižší povodňový stupeň, hladiny dál klesají. Vyplývá to z aktuálních informací Českého hydrometeorologického ústavu.

„Průtoky na všech tocích jsou již na poklesu. Výjimkou je dolní Labe, kde po půlnoci začala plošná kulminace v profilu Mělník,“ uvedlo v ranní informační zprávě Povodí Labe. Hladina Labe v Mělníku před sedmou ranní dosahovala výšky 608 centimetrů.

První povodňový stupeň má Sázava v Nespekách na Benešovsku, v Kácově a ve Zruči nad Sázavou na Kutnohorsku. V úterý platil na všech třech místech druhý stupeň. Bdělost ještě platí na Doubravě ve Žlebech, na Blanici v Louňovicích pod Blaníkem, na Vltavě ve Vraňanech a Botiči v Průhonicích u Prahy.

Třetí stupeň na jižní Moravě platí na dvou řekách

Třetí stupeň povodňově aktivity zůstává v Jihomoravském kraji na řece Dyji a Moravě. Ve středu ráno klesla po několika dnech z třetího na druhý stupeň Svratka v Židlochovicích na Brněnsku. Na většině míst se očekává postupný pokles hladin, místy stagnace. Hladiny řek ovlivňuje i odpouštění z nádrží. Vyplývá to z dat ČHMÚ a Povodí Moravy.

Morava protékající Hodonínskem a Břeclavskem odvodňuje Jeseníky, kde čtyři dny extrémně pršelo. Ve Strážnici na Hodonínsku vystoupala na třetí povodňový stupeň v neděli, hladina se následně až do úterý držela blízko hranice extrémní povodně. Řekou protékalo při kulminaci 719 metrů krychlových vody za vteřinu. Povodí Moravy ji rozlévalo i do lužních lesů na Soutoku. Nyní průtok klesl na 550. Podle předpovědi má pod třetí povodňový stupeň hladina řeky klesnout v noci na čtvrtek.

Dyje v Podhradí nad Dyjí, kam přitéká Dyje z Rakouska, v noci klesla na druhý stupeň povodňové aktivity a hladina bude dál klesat. Do Vranovské přehrady z Dyje ve středu ráno přitékalo 145 metrů krychlových vody za vteřinu, odtok z Vranova se stále drží na dvou stech metrech krychlových. Dále po toku včetně Znojma je tedy hladina na třetím stupni povodňové aktivity.

Zlepšila se situace na Svratce v Židlochovicích, kde ráno klesla hladina na druhý stupeň povodňové aktivity, na třetím byla od pátku. Při kulminaci řekou protékalo bezmála 190 metrů krychlových vody, nyní je to 116. Hladina má dál klesat.

Ve Frýdlantském výběžku přestal platit stav nebezpečí

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) oznámil ukončení stavu nebezpečí pro Frýdlantský výběžek k dvanácté hodině. Vyhlásil ho na žádost starostů v neděli v 17 hodin, aby usnadnil evakuaci lidí z oblastí nejohroženějších velkou vodou. Ve výběžku žije v osmnácti městech a obcích 24 tisíc obyvatel a v té době nebylo jasné, jaká bude v dalších hodinách situace na tamních tocích. Už v pondělí voda opadla a kolem padesáti evakuovaných z Višňové, Bulovky a Raspenavy se mohlo vrátit domů.

„Situace je klidná, na území kraje není žádný stav povodňové aktivity, se stavem nebezpečí končí také krajská povodňová komise. Do pondělního večera mají obce a další instituce za úkol zmapovat škody na svém území, abychom se poradili, jak je budeme následně odstraňovat,“ doplnil hejtman.

Škody jsou podle něj ale významně nižší než po bleskových povodních v roce 2010, a to i proto, že po nich infrastruktura prošla z velké části rekonstrukcí. Pokud jde o krajský majetek, jsou podle něj poškozené jen jednotlivé úseky silnic na Frýdlantsku.

Tisková konference Libereckého kraje k povodňové situaci (zdroj: ČT24)

Povodně o víkendu zasáhly v kraji oblast kolem Jizery, a hlavně právě Frýdlantský výběžek, kam stékají srážky ze severní části Jizerských hor. Od pátku do neděle spadlo na horách na některých místech až 330 milimetrů srážek. Hlavním tokem ve výběžku je Smědá, která vystoupala na třetí povodňový stupeň ve všech obcích, kterými protéká, stejně jako Řasnice a další vodní toky.

Nejhorší byla situace ve Višňové, kde rozvodněné toky zaplavily silnice a obec v sobotu a pak znovu v neděli odřízly od okolního světa. Už v pondělí ale voda opadla a silnice v obci jsou opět průjezdné. Hladina Smědé stále pomalu klesá, ve středu ráno byla zhruba na devadesáti centimetrech, to je sice proti pátku asi trojnásobek, v neděli ale překročila výška hladiny tři metry, v Předláncích 280 centimetrů. Hasiči už podle krajského ředitele Jana Hadrbolce ukončili čerpání lagun a vrátili se do normálního režimu, posílené zůstává operační středisko.