TÉMA

Blanice

Ráno byly rozvodněné některé toky. Kvůli dešti se mohou zvedat znovu

Po deštích a bouřkách, které prošly v pondělí odpoledne a v noci na úterý Českem, byly ještě ráno některé potoky a menší řeky rozvodněné. Na první povodňový stupeň dosáhlo několik toků, ráno se všechny hladiny začaly stabilizovat a poté klesly. Kvůli bouřkám v noci na pondělí vyjížděli hasiči k popadaným stromům nebo kvůli odčerpávání vody. Kvůli neustávajícímu vydatnému dešti vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) výstrahu, hladina některých toků se podle ní může opět zvednout.
29. 8. 2023Aktualizováno29. 8. 2023, 19:29|

Po bouřkách zůstaly stovky domácností bez proudu. Dodávky už jsou obnovené

Po velmi bouřlivých dnech se počasí na víkend zklidnilo. Do pondělí by nemělo pršet, měla by tedy opadnout povodeň, která ještě je na Blanici v Bavorově. Jinde již povodňové stupně nejsou. Zejména ve středu a v pátek spadlo na některých místech velké množství srážek, menší toky hlavně v jižních a středních Čechách jako Botič nebo Zlatý potok se rozvodnily až na úroveň padesátileté vody, Uherskohradišťsko zase zasáhla supercelární bouře. Dodávky elektrického proudu se už v postižených oblastech podařilo obnovit.
2. 7. 2022Aktualizováno2. 7. 2022, 20:20|

Supercela u Uherského Hradiště, tisíce domácností bez proudu. Česko zasáhly silné bouřky

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Facebooku po páteční 21. hodině informoval, že u Uherského Hradiště se zformovala supercelární bouře. Už v podvečer skončily kvůli bouřkám bez proudu tisíce domácností v Královéhradeckém kraji. Bouřky s přívalovým deštěm a kroupami hrozí během večera na většině území republiky, například v Ostravě déšť přerušil probíhající hudební festival.
1. 7. 2022Aktualizováno1. 7. 2022, 23:14|

Český Krumlov a Týn nad Vltavou zasáhla blesková povodeň. V pátek Českem opět přejdou silné bouřky

Český Krumlov a Týn nad Vltavou zasáhla v noci na čtvrtek blesková povodeň. V Týně to byla podle starosty nejhorší záplava od roku 2002. Po nočním intenzivním dešti a bouřkách platila ve čtvrtek zhruba na desítce míst v jižních a středních Čechách výstraha před povodní. Nejvážnější situace, třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení, není v tuto chvíli již nikde. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Meteorologové zároveň upravili novou výstrahu. Velmi silné bouřky hrozí v pátek během dne, na Moravě i ve Slezsku se mohou bouřky objevit i večer.
30. 6. 2022Aktualizováno30. 6. 2022, 20:03|

Česko čekají další vydatné deště. Výstraha platí pro Jihočeský kraj a dva okresy Plzeňského

V jižních Čechách bude v noci na středu vydatně pršet. Meteorologové předpokládají, že za 24 hodin spadne až 70 litrů vody na metr čtvereční. V povodí horní Vltavy až po nádrž Orlík v noci stoupnou hladiny většiny řek, nemělo by ale jít o přívalové povodně. Během středy by řeky měly překročit místy i druhý povodňový stupeň ze tří, čili stav pohotovosti. Menší toky by měly kulminovat ve středu během dne, Lužnice ve čtvrtek. Nejvyšší vzestup se předpokládá v povodí Blanice. Uvádí to výstražná informace Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí pro Jihočeský kraj a dva okresy Plzeňského kraje.
9. 6. 2020|

Staronový rybník za dva miliony pomůže perlorodce říční. Veřejnost ho nikdy neuvidí

Na mapě Šumavy se po zhruba 80 letech znovu objevil Pucheřský rybník. Bude zadržovat vodu pro okolní lesy a zároveň pomáhat kriticky ohroženým druhům. Obnova rybníka stála dva miliony korun. Veřejnost ale nádrž na vlastní oči nikdy neuvidí. Ukrývá se totiž ve vojenském újezdě Boletice, kam je vstup přísně zakázán.
19. 10. 2019|