Ráno byly rozvodněné některé toky. Kvůli dešti se mohou zvedat znovu

Silné bouřky a vytrvalý déšť znovu zasáhly část Česka (zdroj: ČT24)

Po deštích a bouřkách, které prošly v pondělí odpoledne a v noci na úterý Českem, byly ještě ráno některé potoky a menší řeky rozvodněné. Na první povodňový stupeň dosáhlo několik toků, ráno se všechny hladiny začaly stabilizovat a poté klesly. Kvůli bouřkám v noci na pondělí vyjížděli hasiči k popadaným stromům nebo kvůli odčerpávání vody. Kvůli neustávajícímu vydatnému dešti vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) výstrahu, hladina některých toků se podle ní může opět zvednout.

V úterý ráno platil první povodňový stupeň na čtyřech tocích v Jihočeském kraji. Šlo o následek dešťů na Šumavě, odkud voda stekla do nižších poloh. Hladina však během dopoledne klesla, a povodňová bdělost tak už nepanuje na žádném z toků v České republice.

První stupeň platil také ve Zlínském kraji na Bystřičce nad nádrží, kde množství vody ovlivňovali vodohospodáři. Rychle klesly hladiny dvou řek na Jesenicku, které byly nad ránem rovněž na prvním povodňovém stupni.

„Nepotvrdila se naše výstraha, kdy jsme odhadovali, že by se někde mohl objevit druhý, nebo dokonce třetí stupeň povodňové aktivity. Nakonec ten průběh byl mírnější. Možná se někde ještě objeví první stupeň povodňové aktivity, ale to bude ovlivněno tím, jak voda, která napršela, bude koryty postupně protékat níže,“ uvedl pro ČTK hydrolog českobudějovického hydrometeorologického ústavu Tomáš Vlasák.

Hasiči vyjížděli k popadaným stromům, energetici opravovali vedení

Kvůli bouřím v noci na úterý zasahovali hasiči při desítkách výjezdů, většinou se týkaly popadaných stromů nebo zatopených sklepů. Větší škody nevznikly.

V Královéhradeckém kraji měli od pondělních 19:00 do úterních 07:00 asi padesát výjezdů, nejčastěji na Trutnovsku. V obci Skuhrov nad Bělou na Rychnovsku museli k odstranění nakloněného stromu nad silnicí použít výškovou techniku, protože strom byl na drátech elektrického vedení. Stromy ze silnic odstraňovali například v Pilníkově, Vrchlabí a Špindlerově Mlýně na Trutnovsku, Pecce na Jičínsku, Olešnici v Orlických horách či v Náchodě.

V Brodku u Přerova v Olomouckém kraji museli hasiči vytáhnout dodávku ze zatopeného podjezdu. Škody napáchalo počasí i Národní přírodní rezervaci Žebračka u Přerova, která je oblíbeným výletním místem. „Po bouřce, která se nad Přerovem prohnala, tam leží šest tisíc metrů krychlových dřeva. Silný vítr poničil asi dvanáct hektarů porostu,“ sdělil v úterý primátorův náměstek Miloslav Dohnal (ODS).

Voda a bahno z polí zaplavilo také obec Velký Týnec nedaleko Olomouce. Hasiči tam zasahovali celé dopoledne. Pod vodou se ocitla silnice i čtrnáct sklepů rodinných domů. „Tady pršelo jen trošičku, nebyla to žádná hrůza, ale potok se ucpal a šlo to všude do baráku, cesta byla jedna velká řeka,“ popsal obyvatel Velkého Týnce Jiří Šiška. Pod vodou skončila i jeho garáž, ve které měl zaparkované auto. 

Ve Valašské Bystřici na Vsetínsku museli hasiči likvidovat požár podkroví rodinného domu, do kterého udeřil blesk. Škoda zatím není známá. Jinak hasiči ve Zlínském kraji převážně odstraňovali bláto ze silnice nebo spadlé stromy.

Podobné to bylo v dalších krajích. V Čejetičkách na Mladoboleslavsku spadl strom na rodinný dům, nikdo nebyl zraněn. Většina ostatních zásahů po celém Česku se týkala hlavně odčerpávání vody a odklízení větví nebo stromů.

V souvislosti s bouřkami upozorňuje státní podnik Povodí Moravy na zvýšené riziko pádů stromů v blízkosti vodních toků v Jihomoravském kraji. Žádá veřejnost, aby dbala zvýšené opatrnosti při pohybu okolo vodních nádrží, rybníků i řek. „I zdánlivě zdravé a stabilní stromy mohou vlivem podmáčení či změny těžiště po odlomení větví hrozit pádem,“ uvedl mluvčí Petr Chmelař.

Bouřky způsobily řadu poruch na elektrickém vedení, část domácností se tak ocitla bez proudu. Společnost ČEZ Distribuce měla v 6:00 v celé České republice hlášeno dvanáct tisíc odběrných míst bez elektřiny, po 10:00 jich bylo 1730. Celkem zaznamenala energetická společnost čtyřiadvacet poruch na vedení vysokého napětí.

Nebezpečné polomy v lesích (zdroj: ČT24)

Meteorologové vydali další výstrahu

Vydatný déšť se bude podle ČHMÚ objevovat až do středečního rána. Místy může napršet až čtyřicet milimetrů. Hladiny řek odvodňujících například některá pohoří mohou vzrůst na první, tedy nejnižší stupeň povodňové aktivity. Meteorologové tak před deštěm a povodněmi vydali výstrahu. Platí pro kraje Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský, část jižní Moravy a Králicko v Pardubickém kraji. Vyhlášená je od úterních 13:00 do středečních 08:00.

V Česku prší již od víkendu, řeky jsou proto nasycené a při dalším dešti se jejich hladiny mohou zvedat. V aktuální výstraze to platí pro toky odvodňující Králický Sněžník, Jeseníky, Beskydy a Bílé Karpaty. „V oblastech, kde je po lokálních srážkách z předchozích dní vysoké nasycení půdy, může také docházet i při menší intenzitě deště k rychlému odtoku vody z povrchu s možností zatopení níže položených míst,“ uvedli meteorologové.

Objevit se mají také bouřky. V úterý odpoledne a večer mohou být i silnější s krátkodobými intenzivními srážkami a také menšími kroupami. „Později večer a v noci již budou převládat srážky ve formě trvalejšího deště s vnořenými bouřkami,“ informoval ČHMÚ.

Podle předpovědi by se od čtvrtka mělo vyjasňovat a také se oteplit. Víkend už by měl být převážně slunečný s nejvyššími teplotami výrazně nad dvaceti stupni Celsia.