Na Karlovarsku vzplálo několik hektarů smíšeného lesa. Hasiči už požár lokalizovali

Hasiči na Karlovarsku zasahují v sobotu odpoledne u požáru lesa nedaleko obce Útvina. Do hašení nasadili i vrtulník. Hasiči večer požár lokalizovali, neměl by se tedy už dál šířit. Z původně zasažené plochy zhruba 2,5 hektaru se oheň rozšířil na 3,75 hektaru a dostal se až na hranici vzrostlého lesa, řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Černý. Na místě budou ještě podle mluvčího zůstávat čtyři jednotky hasičů.

„Příčina požáru je předmětem vyšetřování, vyšetřovatel požáru provedl prvotní odhad škody ve výši 250 tisíc korun,“ uvedl Černý. Velitel zásahu vyhlásil třetí ze čtyř stupňů požárního poplachu. S plameny bojovalo 11 jednotek hasičů se standardní i speciální technikou. „Nasazení vrtulníku UH-60 Black Hawk s bambivakem, který pojme až tři tisíce litrů vody, pomohlo omezit šíření požáru,“ uvedl Černý. 

Les hořel v nepřístupném terénu. Hasiči využívají například terénní čtyřkolky k dopravě materiálu, ze vzduchu situaci monitorují drony, uvedl Černý.

V poslední době hasiči v celém Česku bojují s častými požáry lesních nebo polních porostů. V Karlovarském kraji například minulý víkend zasahovali u většího požáru lesa mezi Svatavou a Boučím na Sokolovsku. Vznikl na ploše zhruba dvě stě krát dvě stě metrů a bojovalo s ním 12 jednotek. V sousedním Plzeňském kraji od začátku července hasili 183 požárů, z toho bylo 88 požárů luk, polí a trávy a 36 lesních požárů. Loni za stejnou dobu hasili v Plzeňském kraji 97 požárů.

Pro Karlovarský a Ústecký kraj, severní část Plzeňského a většinu Středočeského kraje, dále pro velkou část Vysočiny a Jihomoravského kraje platí výstraha pro vysoké nebezpečí požárů, kterou vydali meteorologové.