Na dvou tratích srazil vlak člověka, na Kolínsku se souprava střetla s autem

Provoz na železnici zkomplikovalo v neděli ráno několik nehod. Na Kolínsku narazil vlak do prázdného auta odstaveného na kolejích. Nikdo se nezranil, kvůli nehodě byl ale zastaven provoz na páteřní trati Kolín–Pardubice. Doprava byla přerušena také na trati Praha–Benešov, u Mirošovic srazil vlak člověka. Ke srážce vlaku s osobou došlo také na trati mezi Štítinou a Opavou. I zde byl provoz přerušen.

Událost ve Starém Kolíně se stala kolem 6:00, auto podle policejní mluvčí Lucie Novákové stálo na kolejích nedaleko železničního přejezdu. Policisté zjišťují, jak se tam dostalo.

„Osádka osobního vozidla v době střetu na místě nebyla. Nikdo z cestujících ve vlaku nebyl zraněn a dechová zkouška u strojvedoucího byla negativní,“ uvedla mluvčí.

Po 7:00 začaly vlaky úsekem projíždět po jedné koleji. „Kolem 10:30 byl provoz plně obnoven,“ řekla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Kvůli omezení provozu na koridoru mezi Čechami a Moravou nabíraly spoje zpoždění v řádech desítek minut.

Vlaky zabily dva lidi

Ve Středočeském kraji byl ráno přerušený provoz na železnici také mezi Strančicemi a Senohraby u Prahy. Nováková uvedla, že vlaková souprava kolem 6:30 srazila muže u Mirošovic, podle prvotních informací střet nepřežil. Podle webu Českých drah byl po 07:30 obnoven provoz na jedné ze dvou kolejí.

Po sedmé hodině ranní srazil vlak muže také v Opavě-Komárově. Muž na místě zemřel. Kvůli neštěstí byl provoz na trati zhruba na dvě a půl hodiny přerušen a mezi Štítinou a Opavou jezdila náhradní autobusová doprava.

Policejní mluvčí Pavla Jiroušková řekla, že muž skočil bezprostředně před projíždějící vlak. Strojvedoucí použil rychlobrzdu, střetu však nemohl zabránit. Ve vlaku cestovalo 14 lidí, nikdo z nich se nezranil. Okolnosti tragické události prověřují opavští kriminalisté.