Muž podle obžaloby připravil zdravotní pojišťovnu o 23 milionů, zneužíval prý seznam mrtvých

Krajský soud v Brně začal řešit případ Robert Littery, který podle obžaloby vyvedl ze Zdravotní pojišťovny Ministestva vnitra ČR téměř 23 milionů korun. Po dobu třinácti let si údajně nechával proplácet neexistující převozy pacientů. K soudu se sice v úterý nedostavil, svou vinu ale popírá. Peníze z pojišťovny plynuly v letech 2007 až 2020, ničeho si ale prý nebyl vědom až do podzimu 2021, kdy musel z pojišťovny odejít, uvedl v přípravném řízení, jehož záznam soudce přečetl.

Podle obžaloby využil Littera nadstandardního oprávnění v informačním systému zdravotní pojišťovny, aby úmyslně vytvářel fiktivní přepravy mrtvých pojištěnců, nahrával je do informačního systému a posléze sám revidoval. Tím měl umožnit proplácení těchto fiktivních výkonů.

Pacienty podle výkazů přepravovala brněnská První nestátní záchranná služba (PNSZ), která ale v roce 2007 zanikla. Peníze chodily na účet druhého obžalovaného Zdeňka Kozelka, který byl od osmdesátých let partnerem majitele PNSZ Alexandra Valouška. Ten v roce 2016 zemřel a teprve tehdy Kozelek podle výpovědi zjistil, že mu chodí na účet peníze. Sám se o účty prý nestaral, protože „si nerozuměl s počítačem a počítač nerozuměl jemu“, takže mu je spravoval Valoušek.

Kozelka a Valoušek společně provozovali brněnskou saunu pro gaye. Kozelek vypověděl, že tam za ním přišel Littera bezprostředně po Valouškově úmrtí a řekl mu, že dostane „zdravotní dotaci“ 180 tisíc korun, a podobný obnos mu pak chodil nadále každý měsíc. Za zhruba osm milionů postupně saunu opravil. Polovinu peněz prý pravidelně odevzdával Litterovi.

Littera posílání peněz Kozelkovi popřel

U soudu Kozelek vypověděl, že se zprvu zajímal, jestli nemá někde něco vyúčtovat, dostat či vydat nějaké potvrzení, ale Littera mu prý říkal, ať se o nic nestará, že je vše v pořádku. „Já mu věřil. Byla to moje důvěřivost, on vystupoval jako vážený člověk, málem jako ředitel či majitel pojišťovny,“ řekl. Littera to při výslechu odmítl a řekl, že od Kozelka žádné peníze nedostával a že s ním o žádné „zdravotní dotaci“ nikdy nemluvil.

Litterův obhájce sice v rozhovoru s novináři uvedl, že se podvod stal, ale neexistují podle něj důkazy, že by to byl jeho klient, kdo by za ním stál. Řekl, že vyplácené peníze Litterovi nejvýše prošly pod rukama mezi obrovským množstvím dávek, které kontroloval. Littera také uvedl, že za podvod patrně mohou jiní zaměstnanci pojišťovny.

Soud bude pokračovat ve středu výslechem dvou svědků a další čtyři jednací dny jsou naplánované na září. K jednání by se měl v září dostavit i Littera. Podle obhájce s tím počítá, zdravotní stav mu to však v úterý nedovolil. Oběma obžalovaným hrozí v případě uznání viny až mnohaleté tresty za podvod.