Obchod s nezdaněným tabákem organizoval středoškolský učitel. Soud ho poslal do vězení na 7,5 roku

Krajský soud v Ostravě potrestal nelegální obchod s tabákem, při kterém stát přišel na spotřební dani o 216 milionů korun. Podle něj se na zpracování tabákových listů a obchodování s nimi podílelo sedm lidí. Jeden z obžalovaných dostal podmínku, zbylých šest poslal soud do vězení, nejvyšším trestem je 7,5 roku. Čtvrteční verdikt není pravomocný.

Skupina si na Ostravsku a v Hranicích pronajala celkem čtyři haly a vybavila je řezačkami a linkami na zpracování tabákových listů. Během přibližně tři čtvrtě roku tam nařezali přes 130 tun tabáku. Surovinu přiváželi z Polska a nařezané tabákové listy připravené k prodeji odváželi zase zpátky. Spotřební daň ale nezaplatili, státu tak způsobili škodu 216 milionů.

„Způsob spáchání, který zde byl prokázán, evidentně svědčí pro vysokou společenskou škodlivost takovéhoto jednání,“ uvedl státní zástupce Alexandr Dadam.

„Soud o vině obžalovaných přesvědčily zejména svědecké výpovědi, výslechy obžalovaných a odposlechy,“ popsala mluvčí Krajského soudu Ostrava Klára Krystynová. Nelegální obchod měl pomáhat organizovat středoškolský učitel z Karviné. Petr Pytlík má být ve vězení 7,5 roku. Ti, kteří mu pomáhali, dostali podobně vysoké tresty.

Listy vozily z Polska kamiony Pavla Orsága. „V žádném případě to není postavené na základě pravdy, že jsem s někým přímo řešil úmyslně, v žádném případě to nebylo na základě pravdy, u nás žádná výroba v areálu neprobíhala,“ řekl obžalovaný Pavel Orság, kterému soud uložil šestileté vězení.

Vybavení na zpracování tabáku
Zdroj: Celní správa

Množství podvodů s nezdaněným tabákem roste se spotřební daní

Jen v Moravskoslezském kraji celníci ročně vyšetřují několik desítek obchodníků s nezdaněným tabákem. Za uplynulé čtyři roky jej zabavili 230 tun. 

„Pracovníci celního úřadu pro Moravskoslezský kraj provádějí prakticky každý den akce zaměřené na kontrolu vybraných výrobků, to znamená zboží zatížené spotřební daní, tudíž alkohol, tabák, tabákové výrobky, tabákové listy,“ řekla mluvčí Celního ředitelství Moravskoslezského kraje Pavla Zdobnická.

Nelegální obchod s tabákem v Česku i sousedním Polsku stále roste. Celníci to vysvětlují zdražováním cigaret a zájmem kuřáků o levné cigarety.