Hejtmanem Moravskoslezského kraje bude havířovský primátor Josef Bělica

Události v regionech: Josef Bělica má být moravskoslezským hejtmanem (zdroj: ČT24)

Lídři koalice Moravskoslezského kraje (ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM) na pátečním jednání podpořili nominaci Josefa Bělici (ANO) na post hejtmana. Havířovský primátor a poslanec by se měl ujmout funkce poté, co ve čtvrtek rezignoval Jan Krkoška (ANO) kvůli odsouzení v případu uplácení lékařů.

Bělica byl jediným kandidátem na funkci. Ve čtvrtek řekl médiím, že má podporu zastupitelů, podle povolební koaliční dohody má hejtmanský post připadnout ANO. Dohodu v koalici v pátek oznámil první náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS).

Nominaci musí ještě v pátek dopoledne schválit rada a zastupitelé. Podle vyjádření členů koalice jde ale jen o formální záležitost. Mimořádné zastupitelstvo bude svoláno na 3. dubna.

Unucka rychlý postup ANO v otázce nového hejtmana uvítal. „Znamená to, že budeme pokračovat v realizaci strategických projektů. A to je pro nás klíčové. Stejně jako vyjednání lepší pozice Moravskoslezského kraje při nastavení nového rozpočtového určení daní. Nesmíme dopustit, aby kraj přišel o šest set milionů korun ročně. Proto jsme rozhodnutí klubu ANO respektovali a půl roku před volbami nežádali zásadní změny ve složení krajské koalice,“ řekl.

Náměstek pro kulturu Lukáš Curylo (KDU-ČSL) dodal, že rozhodnutí respektuje. „Hnutí ANO je největší klub krajské koalice, který má podle koaliční smlouvy právo na křeslo hejtmana. Pro nás je klíčové, abychom pokračovali v realizaci strategických projektů, zejména je důležité začít se stavbou Černé kostky, centra digitalizace, vědy a inovací,“ uvedl Curylo.

Ve funkci poslance Bělica zůstane, o postu primátora se rozhodne později

Bělica informoval, že v souběhu s postem hejtmana bude nadále vykonávat funkci poslance. Zda zůstane i ve vedení Havířova, ještě neví. „Zatím je to na mě moc brzo. V Havířově jsme připraveni to řešit,“ podotkl. Zdůraznil, že funkci primátora vykonává jako neuvolněný.

Zároveň vyloučil, že by byl trestně stíhaný. „Věřte, že i toto jsme s kolegy v koalici hodně diskutovali. Svlékl jsme se donaha. Uvedl jsme všechny své aktivity. Minulé i současné,“ řekl.

Nicméně množství jeho funkcí se nezamlouvá opozici. „Jsem zvědává, jak to bude plnohodnotně stíhat,“ řekla zastupitelka Pirátů Zuzana Klusová. Komunisté se podle jejich zastupitele Josefa Babky nechystají Bělicu při volbě hejtmana podpořit. „Stejně jako jsme to udělali u všech předchozích,“ dodal.

Krkoška končí i v krnovské radě

Krkoška ve čtvrtek rezignoval na funkci hejtmana i krajského zastupitele a avizoval, že opustí rovněž ANO. Soud jej uznal vinným z uplácením lékařů v době, kdy pracoval ve farmaceutické firmě. Krkoška se doznal, dostal dvousettisícový peněžitý trest.

Navíc se Krkoška chystá vzdát i funkce radního v rodném Krnově. „Pan Krkoška sám navrhl, že rezignuje, aby nepoškozoval hnutí ANO v Krnově,“ řekl další člen městské rady David Ratiborský (ANO). Radniční koalice se podle něj dohodne v pondělí, kdo Krkošku ve vedení města nahradí.

Bělica chce vést ANO v krajských volbách

Po volbách v roce 2020 vznikla v kraji koalice vítězného ANO s ODS kandidující společně s TOP 09, s lidovci a proti předchozímu volebnímu období i se sociálními demokraty. V opozici skončili Piráti, SPD a KSČM.

Hejtmanem se tehdy stal Ivo Vondrák kandidující za ANO. Loni v červnu ale Vondráka vystřídal Krkoška. Stalo se tak poté, kdy Vondrák rezignoval na svou funkci, protože hrozilo, že ho zastupitelé odvolají. Důvodem byly spory s ANO, které zesílily poté, co Vondrák v prezidentské volbě veřejně podpořil nynějšího prezidenta Petra Pavla na úkor svého tehdejšího stranického šéfa a bývalého premiéra Andreje Babiše.

Krajské volby budou letos na podzim. Bělica do nich chce vstoupit na pozici volebního lídra ANO v Moravskoslezském kraji. „U nás proběhly v rámci hnutí primárky. Já mám nominaci v pěti z šesti oblastí, abych byl lídrem. Já si toho moc vážím,“ uvedl s tím, že o složení kandidátky bude v soboru rozhodovat krajský sněm ANO.