Mezi Skuhrovem a Habry začala oprava hlavního tahu, auta jezdí kyvadlově

Na hlavním tahu I/38 mezi Skuhrovem a městem Habry na Havlíčkobrodsku začali stavbaři opravovat vozovku. Auta projíždějí kyvadlově. Opravy devíti kilometrů silnice by měly být hotové příští rok koncem května.

Rekonstrukce silnice začala u Skuhrova. „Budeme postupovat po etapách, které mají osm set až devět set metrů. Vždycky samozřejmě musíme respektovat křižovatky, důležitá křížení a napojení mikroregionu,“ řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

Na dotaz, proč stavební práce začínají na podzim, uvedl, že na takto vytížené tranzitní trase opravy zatíží řidiče prakticky kdykoliv během roku. Stanovení objízdných tras by podle Rýdla nemělo smysl, protože těžkou dopravu není možné vést přes okolní vesnice a silnice nižších tříd.

Koroze, trhliny, vyjeté koleje

Silnice vede přes Vysočinu ze Středočeského kraje na jižní Moravu a k hranicím s Rakouskem. Stavbaři budou pracovat v úseku, který je mezi Havlíčkovým Brodem a středočeskou Čáslaví. Podle posledního sčítání dopravy mezi Skuhrovem a Habry denně projíždí okolo devíti tisíc vozidel, třetina je nákladních. Ve vozovce se podle diagnostického průzkumu prokázala hloubková koroze, jsou tam trhliny, vyjeté koleje a výtluky, informovalo ŘSD. Opravy provádí Společnost pro výstavbu I/38 Habry – Skuhrov tvořená firmami PORR a Silnice Čáslav.

Na silnici mezi Habry a Skuhrovem letos nechalo ŘSD opravit také most u Skuhrova a další u obce Kámen, kde kvůli tomu byl také zaveden kyvadlový provoz, v říjnu už tímto úsekem budou auta jezdit v obou směrech.