Měnín opět apeluje na veterinární správu kvůli nevhodnému chovu psů. Jejich majitelé nereagují

Týrání zvířat v Měníně na Brněnsku (zdroj: ČT24)

Krajská veterinární správa se na podnět obce Měnín na Brněnsku zabývá podezřením na týrání psů a jejich nekontrolovatelné množení. V nevyhovujících podmínkách rodinného domu přebývá celkem 28 psů. Jejich majitelé ale s nikým nekomunikují. Na štěkot a také zápach si dlouhodobě stěžují sousedi. Podle veterinářky psi trpí nemocemi i nevhodnou stravou.

Skoro třicítka psů žije ve vlastních výkalech a moči, pravděpodobně mají blechy a ušní svrab. Dvůr rodinného domu je zaskládaný odpadky. Spolky na ochranu zvířat a sousedé na problém poukazují už několik let, zatím však marně. 

„Přes den je to třeba patnáctkrát denně takový štěkot. Oni jim (psům) pak začnou sprostě nadávat, pak slyším kňučení. Jestli tam je třeba nějaký kopanec nebo něco,“ popsala situaci jedna ze sousedek. Podobně se vyjadřují i další obyvatelé Měnína. Rodinu, která psy chová, nikdo z místních nikdy neviděl psy venčit.  

Chovem v Měníně se už dřív zabývali krajští veterináři, jenže psy zkontrolovat nemohli. Majitelé je totiž dovnitř nepustili. „Požádali jsme chovatele, aby ta zvířata alespoň předvedl, chovatel odmítl. My potom můžeme uložit pokutu za nesoučinnost, což se několikrát stalo,“ sdělila ředitelka Krajské veterinární správy Jihomoravského kraje Jana Kozáková s tím, že pokuta zaplacena nebyla.

Neplatí ani poplatky za psy

Starosta obce Marek Chudáček se k problému nechtěl vyjádřit na kameru. Řekl však, že za psy nikdo neplatí obecní poplatky. Obecní úřad má podezření na možné týrání a nekontrolovatelné množení, podnět tak u veterinární správy leží znovu. „Kontrola je plánovaná. Bude provedena i v součinnosti s policií,“ potvrdila Kozáková, dodala, že by měla proběhnout během srpna. 

Podle veterinářky Andrey Lačňákové jsou podmínky, ve kterých zvířata žijí, velmi nevhodné. Psům tam hrozí vážné choroby. „Jsou vidět už jasné klinické příznaky, což je neustálá svědivost, každý z těch pejsků se tam škrábe, to znamená blechy a ušní svrab,“ řekla.  

Veterinářka vidí riziko také ve vzájemném příbuzenském křížení a v nevhodné stravě. Místní jim totiž nosí zbytky pečiva, zvířecí spolky občas darují granule.