Majitelé s policií vyhánějí v Plzni bezdomovce z domu chátrajícího kvůli majetkovému sporu

Odstartovalo vyklízení problémového domu v Plzni (zdroj: ČT24)

Za asistence policie, strážníků i terénních pracovníků neziskových organizací začalo v Plzni vyklízení bývalého skladu potravin poblíž zimního stadionu, který obývají bezdomovci. Město doporučilo majitelům, aby dům a přilehlý areál, který radnice považuje za jedno z nejproblematičtějších a nejrizikovějších míst, důkladně zabezpečili. Areál chátrá kvůli táhnoucímu se majetkovému sporu.

V pondělí začala najatá firma odnášet nepořádek do přistavěného kontejneru, zatímco policisté vyvedli bezdomovce, podle radního pro bezpečnost Martina Zrzaveckého (ČSSD) jich bylo asi dvacet až třicet. S tím, že musí pryč, nebyli spokojeni.

„Stačilo, kdyby tady stál kontejner už před rokem. Bezdomovci bychom měli kde bydlet, možná bychom měli zaměstnání a možná by to bylo lepší než tohle divadlo,“ zlobil se jeden z nich.

Policisté budou objekt zpočátku hlídat, aby se bezdomovci nevrátili. Aby to tak ale zůstalo trvale, budou muset zařídit majitelé. Radní Zrzavecký jim řekl, že musí zajistit bezpečnostní agenturu, která jej bude hlídat, a také nechat objekty stavebně zabezpečit.

Spolumajitel starého skladu Petr Spurný se ale obává, že taková opatření nepomohou. „Vždycky to nechám zabezpečit, zavařit, jenže oni tam lezou zadem. Nechám vyspravit díry v plotě, stejně to roztrhají, je to nerovný boj. Já s nimi bojuji asi od roku 2013,“ řekl.

Lidé, kteří žijí v okolí, si přesto od nynějšího vyklizení areálu mnoho slibují. Stěžují si na kriminalitu, zneklidňují je i opakované požáry. Při jednom z nich zemřel člověk. „Bydlím tady patnáct let. To, co se tady děje posledních šest sedm let – to je nesčetně výjezdů hasičů, byl tu pobodaný, mrtvý. Bojíme se. Je to tady na zbrojní průkaz,“ řekl obyvatel jednoho z nedalekých domů.

O objekt bývalých skladů se již dvě desetiletí přou bývalí manželé. Je předmětem jejich vleklého rozvodového sporu, pár se nedohodl nejenom na rozdělení majetku, ale ani na jeho využití. Proto místo chátrá a přitahuje lidi, kteří nemají střechu nad hlavou.