Jednu noc jako bezdomovec. Tři desítky lidí přespaly v centru Ostravy

Na tři desítky lidí přespaly v noci ze čtvrtka na pátek v centru Ostravy. Akce Noc venku se konala v tomto krajském městě už pošesté. Podobná událost se odehrála i v Olomouci.

„Lidí, kteří přišli přespat před bývalou menzou v ostravské Reální ulici, bylo přesně jednatřicet,“ sdělil redaktor České televize Tomáš Indrei s tím, že ve skupině byly dokonce i tři děti.

Podle organizátorů akce teplota v noci spadla na 4 stupně nad nulu, žádný z účastníků programu pravděpodobně kvůli tomu předčasně neodešel. 

„Každý, kdo přišel, přinesl jídlo minimálně za 50 korun jako vstupné,“ dodal Tomáš Indrei, podle něhož se podařilo sesbírat na devět pytlů trvanlivých potravin pro lidi bez přístřeší.

Ostrava zahájila tradiční zimní program

Ostrava v polovině listopadu spustila již tradiční zimní program určený lidem bez domova. Organizace pomáhající bezdomovcům podobně jako v minulosti rozšířily pro zimní sezonu svou kapacitu, řekl náměstek primátora Michal Mariánek (Ostravak).

Princip funguje tak, že pokud je teplota pod bodem mrazu, tak navyšujeme kapacity ve stávajících zařízeních o dalších 54 lůžek a 120 takzvaných teplých židlí. Opravdu to směřuje k tomu, aby každý, kdo nechce zůstat na ulici, mohl tu noc trávit v teple.
Michal Mariánek
náměstek primátora, Ostrava

Během zimního období se každoročně zintenzivňuje i práce v terénu, kdy sociální pracovníci vyjíždějí do míst, kde je víc bezdomovců. Snaží se jim poradit s potřebnými věcmi nebo je odkázat na organizace, kde mohou dostat teplé jídlo, nápoje, deky či přenocovat.

Počet bezdomovců se v posledních letech v krajském městě výrazně nemění, odhadem jich tam žije okolo 900, přičemž zhruba polovina je v některém ze zařízení, zbytek pobývá na ulici. Právě u těchto lidí se během zimy zvyšuje zájem o přenocování.

Přesto jsou podle Mariánka kapacity dostačující. V zimním programu ke stabilním 734 místům v zařízeních přibude další 174 lůžek a židlí. Během poslední zimy, která byla poměrně chladná, jejich obsazenost nedosáhla maxima. Nejvíce lidí nabídku využívalo v lednu, kdy to bylo denně v průměru 128 lidí.

Na zimní program v roce 2017 město přispěje 250 000 korunami. Sociální služby pro lidi bez domova byly letos podpořeny celkovou částkou 18 milionů korun, se stejnou výší se počítá i v dalším roce.

V Olomouci přidali koncerty i divadlo

Akce Noc venku se odehrála také v Olomouci. Kromě přespání pod širým nebem čekaly na účastníky koncerty, divadelní představení a filmové projekce v areálu Korunní pevnůstky a v Pevnosti poznání. Akce, která má netradiční formou upozornit na problémy bezdomovectví, se v Olomouci koná popáté.

Akci pořádala Univerzita Palackého v Olomouci ve spolupráci s Charitou Olomouc a armádou. V České republice se akce konala poprvé v roce 2012 v Ostravě. Projekt Noc venku je inspirován obdobnou akcí, která se odehrává několik let v Británii. Podle informací na stránkách www.nocvenku.cz si letos mohou lidé život bezdomovců vyzkoušet kromě Ostravy a Olomouce například v Českých Budějovicích, Břeclavi, Brně či Jihlavě.

V Olomouci žije podle odborníků odhadem 650 bezdomovců. Zhruba polovina z nich je v extrémní nouzi, přespávají venku či v provizorních přístřešcích.