Lužánecký bazén se otevírá veřejnosti. Oprava areálu stála 444 milionů

Modernizovaný a rozšířený plavecký komplex za Lužánkami v Brně se v pondělí odpoledne otevře veřejnosti. Práce za 444 milionů korun zahrnovaly přístavbu k nynějšímu stadionu, ve které vznikly dva bazény, větší pětadvacetimetrový s osmi drahami a menší šestnáctimetrový pro děti. Stavbaři také opravili strop a osvětlení v původním padesátimetrovém bazénu a upravili vstup a blízké okolí.

Díky novému bazénu se zvýšila kapacita pro brněnské závodní a výkonnostní plavce a zároveň pro veřejnost a výuku školního plavání, které byl dlouhodobě nedostatek. „Navíc má parametry pro konání mezinárodních soutěží, nový pětadvacetimetrový bazén může sloužit jako rozplavbový pro závody v padesátce,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Dělníci souběžně pracovali na několika stavbách. Za nové dva bazény včetně napojení technologií a úpravy vstupů i blízkého okolí město zaplatilo 270 milionů korun, 90 milionů pokryla dotace z Národní sportovní agentury (NSA). Oprava stropu a osvětlení v původním bazénu vyšla na 69 milionů korun.

Dělníci tam také za 14,5 milionu korun opravili skokanskou věž, přičemž sedmi miliony přispěla NSA. Součástí byla také úprava okolí. „Na zrekonstruovaném parkovišti přibylo 78 míst. Opravené přístupové plochy jsou nově bezbariérové a lepší přístupnost zajišťuje nový chodník od Bobycentra,“ dodala primátorka.

S otevřením bazénu se zvyšuje cena

Bazény mají společný vstup, pokladny a šatny, díky čemuž bude možné snadno přecházet z jednoho pavilonu do druhého. Hodina a půl plavání od 6:00 do 14:00 a 20:00 a 21:30 vyjde na 160 korun. Odpolední vstupné stojí 180 korun.

„Ceny jsme zvedali asi o dvacet procent, s ohledem na zdražení energií. Zákazník projde pokladnami, zaplatí jedno vstupné a bude mít přístup na oba bazény. V odpoledních hodinách zpřístupníme tři dráhy veřejnosti a pět sportovním plavcům, kteří nemají kde jinde trénovat,“ popsal Martin Mikš, ředitel městské společnosti Starez, která má brněnská sportoviště na starosti.

Specialitou části s novým bazénem je zelená střecha, která v zimě zabraňuje únikům tepla, zatímco v létě stavbu ochlazuje.

„Z technického hlediska bych rád upozornil i na speciální laminátová odrazová prkna, která byla dovezena až z Ameriky a která vynikají mimořádným rozkmitem. Stejná prkna jsme instalovali také na třímetrové platformě, kterou jsme vybudovali vedle skokanského můstku,“ dodal za firmu Metrostav DIZ vedoucí projektu Radovan Jašek.

Komplikace otevření areálu zdržely

Termín zahájení provozu nové plavecké haly a opravovaného padesátimetrového bazénu se dvakrát posunul. Původně mělo být hotovo před létem.

V červnu se otevření oddálilo na 1. října. Důvodem byl rozpor mezi původní projektovou dokumentací a skutečným stavem, narušená statika, havarijní stav původní akumulační nádrže nebo nález azbestu. Říjnový termín se nestihl kvůli nálezu velkého množství stavební suti a statické trhliny.