V Brně začala stavba nového plaveckého bazénu. Kromě sportovců má nalákat i rodiny

V Brně začala stavba nového bazénu, který se stane součástí Městského plaveckého bazénu Lužánky. Za 250 milionů korun vznikne osm drah dlouhých 25 metrů a také menší a mělčí bazén pro předškolní děti a výuku plavání dětí tohoto věku. Hotový má být v létě roku 2023 a stavba si vyžádá přerušení provozu současného padesátimetrového bazénu na osm až devět měsíců.

Bazén bude stavebně navázaný na téměř padesát let starou stavbu kolmo v severní části a dobře zapadne do přilehlého parčíku, bude mít zelenou střechu. „Troufám si říct, že vznikne nejlepší plavecké centrum v republice, kde se budou moct konat i velké mezinárodní závody. Nový bazén při nich bude sloužit jako rozplavbový,“ řekl ředitel městské společnosti Starez-sport Martin Mikš.

Díky bazénu budou mít více prostoru skupiny, které se nyní dělí o prostor v padesátimetrovém bazénu, ať už jde o plavecké oddíly nebo například o akvabely, vodní pólisty či skokany do vody. A řada brněnských škol nebude muset jezdit za výukou do okolí Brna.

Bazén má do střediska nalákat další návštěvníky

Novostavba podle Mikše pomůže i ekonomice střediska, protože dnes jsou většinovým návštěvníkem plavci, kteří po odplavání odcházejí domů. „Takto to bude fungovat jako kvazi aquapark, budou tu více rodiny s dětmi, které využívají i další služby. Od předloňska je tu i wellness,“ řekl.

Součástí stavby bude i rekonstrukce zázemí současného bazénu, tedy šaten, schodišť či výtahů. Negativem stavby bude několikaměsíční odstávka od července příštího roku. Bude nutné přepojit technologie a provést rekonstrukci. Úprav se dočká i okolí bazénu tak, aby byl přístup bezbariérový.

Většinu peněz na stavbu bazénu vyčlenilo ze svého rozpočtu město, Národní sportovní agentura přispěla na stavbu devadesáti miliony korun.

Další bazén bude ve Znojmě

Brněnský projekt není jediným na jižní Moravě, na který se plavci mohou těšit. Za dva roky se má otevírat také bazén ve Znojmě, který se začal stavět v červenci a jeho cena je 350 milionů korun.

Provozovatelé bazénů se kvůli pandemii covidu-19 potýkali s obrovskými problémy. Ztráty společnosti Starez-sport, která provozuje ještě aquapark v Kohoutovicích a bazén na Ponávce a také lázně v Rašínově ulici, dosahovaly desítek milionů korun.

„Kdybychom neměli město jako vlastníka a byli soukromá společnost, patrně by nás to položilo. Přežili jsme jen díky penězům z města. Také jsme nechtěli propouštět, protože ti, kteří zaměstnance propustili, je dnes jen obtížně shánějí,“ popsal situaci Mikš.