Začal největší převoz nosorožců. Zvířata ze Dvora Králové obnoví vyhubenou populaci ve Rwandě

Převoz nosorožců do Rwandy (zdroj: ČT24)

Z pražského ruzyňského letiště v neděli odstartovalo letadlo s pěti vzácnými nosorožci černými. Cílem letu je středoafrická Rwanda a do tamního národního parku Akagera by měla zvířata dorazit v pondělí dopoledne. Ve Rwandě mají podpořit v minulosti vyhubenou populaci nosorožců. Tolik nosorožců se z Evropy do Afriky najednou ještě nikdy nevezlo, řekla mluvčí zoo Andrea Jiroušová.

„Transport do Prahy proběhl bez komplikací, plynule, a to i díky celní správě, která nás doprovázela. Zvířata jsou v pořádku, průběžně jsou sledována. Čeká je asi sedmihodinová cesta letadlem. Je to přímý let z Prahy do Kigali,“ oznámil vedoucí mezinárodních projektů dvorské zoo Jan Stejskal.

Pět železných beden se třemi samicemi a dvěma samci naložil jeřáb na kamiony, které se poté vydaly na cestu na pražské ruzyňské letiště. „Začalo se ve čtyři hodiny ráno,“ popsala Jiroušová.

Nosorožci si při zhruba tříměsíční přípravě na cestu na transportní bedny zvykali, procházeli skrz ně ze stájí do výběhu. Před cestou jim ošetřovatelé do beden dali jablka a zavřeli je v nich. Zároveň zvířatům nastřelili do těla sedativa. Zcela uspána však při transportu nebudou. Každé váží zhruba jednu tunu. Do Afriky je doprovází pětičlenný tým, jehož členem je také africký odborník na transporty zvířat Pete Morkel.

Dvorská zoo, kterou vlastní Královéhradecký kraj, patří k největším a nejúspěšnějším chovatelům nosorožců na světě. Tři nosorožci pro Rwandu jsou z jejího chovu, další dva z Británie a z Dánska. Všichni nosorožci vybraní k přesunu do Afriky jsou takzvaného východního poddruhu, jehož ve volné přírodě žije odhadem posledních několik stovek jedinců. Všech nosorožců černých v přírodě zbývá kolem pěti tisíc.

  • Samice Jasmína, narozena v prosinci 2009 v Zoo Dvůr Králové
    Samec Manny, narozen v září 2011 v Zoo Dvůr Králové
    Samice Jasiri, narozena v říjnu 2016 v Zoo Dvůr Králové
    Samice Olmoti, narozena v září 2015 ve Flamingo Land ve Velké Británii
    Samec Mandela, narozen v lednu 2015 v Ree Park Safari v Dánsku

Náklady na projekt činí asi 4,3 milionu korun. Nejdražší z toho je letecký transport za asi 3,5 milionu a pořízení beden za 700 tisíc korun. Peníze poskytli dárci a na projekt šel také výtěžek z různých akcí dvorské zoo. Zvířata budou darem rwandské vládě.

Postupné vypouštění do divočiny

Nosorožci z Evropy budou ve Rwandě nejdříve v ohradách z dřevěných kůlů o rozměrech osm krát osm metrů. Po několika týdnech by měli být postupně vypouštěni do větších oplocených výběhů o rozloze jednoho až 16 hektarů.

Zhruba po roce by mohli zamířit do severní části parku na území o rozloze 3000 hektarů, které je poloostrovem vybíhajícím do jezera. Charakter poloostrova podle ředitele dvorské zoo Přemysla Rabase usnadní ostrahu. Park podle něj trvale hlídají ozbrojení strážci. Zvířata také kvůli sledování dostanou do rohů vysílačky.

Ve Rwandě byli nosorožci v souvislosti s občanskou válkou v polovině 90. let minulého století zcela vyhubeni. V jižní části parku Akagera nyní žije skupina 18 nosorožců dvourohých východního poddruhu z jižní Afriky, která byla do Rwandy přemístěna předloni. S nimi by se zvířata z Evropy mohla v budoucnu pářit. Pro první období zoologové předpokládají, že se nosorožci dopravení ze Dvora Králové budou pářit mezi sebou.