TÉMA

ZOO Dvůr Králové

Expozici Safari Parku ve Dvoře Králové zpestřilo mládě hrošíka liberijského

V Safari Parku ve Dvoře Králové vpustili do vnitřní expozice mládě hrošíka liberijského. To se narodilo na začátku prosince, ale potřebovalo čas na dostatečné nabrání sil. Je to samec, což je pro zoo pozitivní zpráva, protože samců je obecně málo. Jelikož jsou hrošíci samotáři, bude pravděpodobně nějakou dobu trvat, než si mládě na expoziční stáj zvykne. V současnosti žijí v přírodě jen dva až tři tisíce jedinců.
15. 1. 2024|

Snaží se zachránit ohrožené nosorožce, lvům nasadí obojky s vysílačkou. Češi pomáhají africké přírodě

Africký týden v pondělí začal v zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem. Kromě umění a folklóru tohoto kontinentu program představuje i projekty, kterými královédvorský Safari park pomáhá se záchranou tamních ohrožených zvířat.
24. 7. 2023|

Vědcům se podařilo vytvořit prvotní zárodečné buňky ohroženého nosorožce

Tým vědců z konsilia BioRescue vedeného Safari Parkem Dvůr Králové nad Labem vytvořil takzvané primordiální (prvotní) zárodečné buňky z kmenových buněk severního bílého nosorožce. Jsou předchůdkyněmi vajíček a spermií, uvedli zástupci Safari Parku Dvůr Králové. Označili to za významný krok k záchraně druhu, na kterém mají zásluhu hlavně odborníci z univerzity v Ósace. Dosud se toho nikdy nepodařilo dosáhnout u tak velkých savců.
10. 12. 2022Aktualizováno10. 12. 2022, 20:12|

Zoo ve Dvoře Králové bude chovat tučňáky brýlové. Otevře jejich největší expozici v Česku

Safari Park Dvůr Králové nad Labem otevře expozici tučňáků brýlových, která bude největší v Česku. Tučňáky bude zoo chovat poprvé ve své šestasedmdesátileté historii. Investice do expozice převýšila čtyřicet milionů korun. Dvorská zoo se specializuje na Afriku a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem východních Čech.
7. 7. 2022|

Záchrana nosorožců je o kousek blíž. Vědcům se podařilo vytvořit dvě nová embrya

Během dvou zákroků mezi říjnem 2021 a únorem 2022 se týmu BioRescue podařilo vytvořit dvě nová embrya severního bílého nosorožce, čímž se jejich celkový počet zvýšil na čtrnáct.
17. 2. 2022|

Vědci vytvořili další čtyři embrya ohrožených nosorožců, celkem jich mají devět

Mezinárodnímu vědeckému týmu se na přelomu března a dubna podařilo vytvořit další čtyři embrya nosorožců bílých severních ohrožených vyhynutím. Vědci tak mají devět zmrazených embryí. Odebírání vajíček a vytváření embryí je součástí projektu záchrany nosorožců bílých severních umělou reprodukcí. Fatu a Nájin, poslední dvě samice tohoto druhu na planetě, žijí v rezervaci Ol Pejeta v Keni. Obě patří Zoo Dvůr Králové, která o vytvoření dalších embryí  informovala.
22. 4. 2021|

30 let zpět: Adopce zvířat v Zoo Dvůr Králové

Husičku, čírku, ale i žirafu, krokodýla či slona, všechna tato zvířata bylo možné adoptovat v Zoo Dvůr Králové. Ta jako první zoologická zahrada u nás umožnila návštěvníkům adoptovat chovaná zvířata, a přispět tak na provoz této instituce. Cena adopce v podstatě odpovídala nákladům na roční krmení adoptovaného zvířete a velký zájem veřejnosti pracovníky zoologické zahrady příjemně překvapil.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
23. 3. 2021|

Koronavirus zbrzdil český projekt záchrany téměř vyhynulých nosorožců

Uzavření hranic a další opatření v boji s šířením koronaviru zbrzdily projekt na záchranu nosorožců severních bílých. Experti nemohli v dubnu udělat odběr vajíček od dvou samic, které žijí v rezervaci Ol Pejeta v Keni a jsou posledními nosorožci severními bílými na planetě. Oznámil to vedoucí mezinárodních projektů ZOO Dvůr Králové Jan Stejskal. Oba nosorožci patří dvorské zoo, která na záchraně druhu spolupracuje s dalšími vědeckými organizacemi ve světě.
18. 4. 2020|

Na planetě už žijí jen dvě samice. Nyní vědci získali embrya nosorožců severních bílých

Italská společnost Avantea oznámila přelomový úspěch v záchraně nosorožců severních bílých. Na světě už nežije jediný samec a existují poslední dvě samice. Italové nyní oznámili, že dvě oplodněná embrya se vyvinula do stadia, aby mohla být zamražena a později vložena do náhradní matky.
11. 9. 2019|

Začal největší převoz nosorožců. Zvířata ze Dvora Králové obnoví vyhubenou populaci ve Rwandě

Z pražského ruzyňského letiště v neděli odstartovalo letadlo s pěti vzácnými nosorožci černými. Cílem letu je středoafrická Rwanda a do tamního národního parku Akagera by měla zvířata dorazit v pondělí dopoledne. Ve Rwandě mají podpořit v minulosti vyhubenou populaci nosorožců. Tolik nosorožců se z Evropy do Afriky najednou ještě nikdy nevezlo, řekla mluvčí zoo Andrea Jiroušová.
23. 6. 2019Aktualizováno23. 6. 2019, 19:59|

V královédvorském safari staví nový most přes jezero. Bude s „africkou“ patinou

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem začala pokládat ocelový most přes jezero v africkém safari. Je to nejdražší stavba v safari parku za posledních deset let, nahrazuje druhý ze čtyř mostů, které chtěl statik ještě loni uzavřít. Investici 26 milionů korun hradí vlastník zahrady – Královéhradecký kraj. Most musí být hotov do 19. dubna, kdy v parku začne návštěvnická sezona.
26. 3. 2019|