V královédvorském safari staví nový most přes jezero. Bude s „africkou“ patinou

Nový most v safari ve Dvoře Králové (zdroj: ČT24)

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem začala pokládat ocelový most přes jezero v africkém safari. Je to nejdražší stavba v safari parku za posledních deset let, nahrazuje druhý ze čtyř mostů, které chtěl statik ještě loni uzavřít. Investici 26 milionů korun hradí vlastník zahrady – Královéhradecký kraj. Most musí být hotov do 19. dubna, kdy v parku začne návštěvnická sezona.

Most jako přes africkou řeku Zambezi roste nad jezerem ve dvorském safari, dokonce i s patinou rzi jako v tropech a s modřínovými prkny. „Když je v Africe něco železné, tak je to většinou rezavé. Most bude vyložen dřevem, a když se po něm pojede, bude trochu rachotit,“ říká Jan Povolný z oddělení technického servisu a veřejných zakázek zoologické zahrady.

Most bude 150 metrů dlouhý. Stavbaři v úterý na pilíře uložili první a druhý díl, celkem jich bude třináct. Pro podobu přemostění hledal safari park inspiraci na africkém kontinentu, který se snaží hostům co nejvíc přiblížit. Předobraz mostu ale nenašli přímo na Zambezi – stojí v Gabonu.

Na jezeře se zabydlí třeba pelikáni

„Například v Ol Pejetě (rezervace v Keni, pozn. red.), kde jsou naši severní nosorožci, je podobně konstruovaný most a u něj je cedule, že nosnost je pouze pět tun a že sloni musí přecházet po jednom,“ dodává ředitel zoo Přemysl Rabas.

Jezero je kvůli stavbě vypuštěné, po dokončení mostu ho zase zaplaví voda z potoka Netřeba. „Až budou moci auta, autobusy a africa-trucky projíždět po novém mostě, uvidí z obou stran plnou nádrž, na níž budou plout pelikáni, volavky nebo husy,“ popisuje mluvčí zahrady Andrea Jiroušová.