Snaží se zachránit ohrožené nosorožce, lvům nasadí obojky s vysílačkou. Češi pomáhají africké přírodě

Události v regionech: V zoo ve Dvoře Králové začal Africký týden (zdroj: ČT24)

Africký týden v pondělí začal v zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem. Kromě umění a folklóru tohoto kontinentu program představuje i projekty, kterými královédvorský Safari park pomáhá se záchranou tamních ohrožených zvířat.

Na výlet do Afriky zvou bubeníci. Třeba do parku Ol Pejeta v Keni, kde pokročilo úsilí vědců o záchranu skoro vyhynulého nosorožce bílého severního. „Máme 29 embryí, po posledním zákroku se nám podařilo vytvořit dalších pět. Zároveň dáváme dohromady skupinu náhradních matek,“ přiblížil postup zoolog Jan Stejskal. První embryo, zatím nosorožce jižního, chtějí experti vložit do těla náhradní matky ještě letos.

Do konce léta spustí zoologové ze Dvora Králové v Tanzanii také značení lvů obojkem s vysílačkou. „Aby bylo možné sledovat, jak se pohybují a jak moc třeba opouštějí hranice národního parku. Monitoring pohybů by měl předejít konfliktům mezi člověkem a zvířetem,“ nastiňuje ředitel zoologické zahrady Přemysl Rabas.

Rwanda zase dostala ze Dvora Králové pět nosorožců černých. První mládě se narodilo v květnu. „To je takový pohádkový příběh, protože ta samice se narodila jako velmi malá, ani ne dvacetikilová, v přírodě by zahynula. Ona se chytla, vyrostla, odjela do Afriky a porodila tam mládě,“ vypráví Rabas.

Expozice tučňáků West Cape připomíná, že královédvorská zahrada má ve skutečnosti k africkým břehům mnohem blíž, než ukazuje zeměpisná vzdálenost.