Předražená lávka v Hradci má stát ještě o dalších pět milionů víc, radní o tom budou jednat

Události v regionech: Lávka v Hradci Králové za více než pětinásobek původní ceny (zdroj: ČT24)

Už nyní je to jedna z nejdražších staveb svého druhu v zemi. Lávka přes Labe v Hradci Králové ale i těsně před otevřením dál zdražuje. Na úterní jednání radních míří návrh na zvýšení ceny o dalších bezmála pět milionů korun. Cena měla být před devíti lety 34 milionů, teď se vyšplhala na víc než pětinásobek, a to na celkem 175 milionů s daní.

„Šílená cena. Teď s tím už asi moc neuděláme, takže asi nezbude než cenu zaplatit,“ poznamenal náměstek hradeckého primátora Adam Záruba (Změna pro Hradec a Zelení). 

Stavbu 103 metry dlouhé lávky se povedlo vysoutěžit až na čtvrtý pokus. Projekt je z doby před devíti lety. Architekt a spoluautor návrhu Libor Kábrt k tomu v září 2021 řekl, že se tenkrát v ceně nespletl. „Taková byla doba. To je vývoj,“ uvedl. 

Radnice váhala, zda se do stavby vůbec pustí. „Pokud nám i třetí soutěž ukáže, že ty náklady jsou kolem 120 milionů korun, tak takovou lávku rozhodně stavět nebudeme,“ řekl už v srpnu 2019 bývalý náměstek primátora Martin Hanousek (Změna pro Hradec a Zelení).

„Nějaká shoda panuje asi na tom, že bychom se zastavili někde u šedesáti milionů,“ podotkl tehdy další náměstek primátora Jiří Bláha (ODS).

Vícepráce zvedají cenu

To už ale neplatí. Vloni lávka zdražila o sedm a půl milionu a cena i těsně před otevřením letí kvůli vícepracím vzhůru. „Jedná se rozhodně o zcela mimořádnou konstrukci. O velice kvalitní řešení, které zejména má význam pro město z hlediska spojení městských částí,“ přiblížil hlavní architekt Hradce Králové Petr Bruna.

Otevření lávky plánuje hradecká radnice na jeden z prvních březnových dnů. „Spíš bychom měli chodit po špičkách a trochu kanálama, když budeme prezentovat stavbu veřejnosti,“ podotkl Záruba.

Například delší lávka přes Labe v Pardubicích, kterou otevřeli před třemi roky, stála 41 milionů. Most s chodníky přes Metuji v Náchodě-Bělovsi 33 milionů. A to vše s daní.