Oprava náměstí v Třebíči komplikuje zásobování. Radnice podnikům sníží nájem

Pokračují práce na revitalizaci Karlova náměstí v Třebíči. Začátkem dubna nechala radnice uzavřít centrální parkoviště a zavřený zůstává také vjezd na horní stranu náměstí. S tím ale mají problém provozovatelé tamních podniků. Kvůli ztíženému přístupu jim klesá počet zákazníků. Stavební práce neumožní otevřít ani předzahrádky.

Karlovo náměstí v Třebíči prochází náročnou revitalizací. Aktuálně probíhá odtěžování zeminy a pokládka vrstev pro budoucí chodníky na horní straně. Haldy suti, všudypřítomná technika a suť ale působí problémy místním podnikatelům. Kvůli stavebním pracím mají ztížený přístup ke svým provozovnám.

„První, co jsme začali řešit, byla logistika našich dodavatelů. Všichni zaváželi do těch předních prostor. Místo velkých kamionů to teď vozí malá dodávka,“ řekla majitelka bistra Obývák Hana Kundelová.

Zahrádky až za rok

A zatímco ve zbytku města mohou lidé usednout na zahrádky, provozovatelé některých podniků na náměstí musí nadále přijímat objednávky přes výdejní okénko. „Během léta by měli mít povrch položený. Ale zahrádku tím pádem stihneme až na další sezonu,“ popsal majitel bistra Marek Kundela. „Jestli někdy bude zahrádka, tak nejdřív příští rok. Budeme sem muset dát ceduli, aby lidé věděli, že máme stále otevřeno,“ přiblížila také majitelka PAPI Café Pavla Vostalová.

Kvůli rekonstrukci náměstí některé podniky nemohou postavit zahrádky
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Na popud několika provozovatelů přišla radnice s návrhem na částečnou kompenzaci. „Jedná se o ty, kteří mají ztížený přístup z hlediska zásobování. Těm jsme nabídli slevu ve výši dvaceti procent z nájmu. Jedná se o ty, kteří jsou v našich prostorách,“ řekl starosta Třebíče Pavel Pacal (Pro Třebíč).

Jakmile dělníci dokončí práci na horní straně náměstí, přesunou se na tu spodní. Další podniky plánuje radnice v případě problémů se zásobováním odškodnit stejným způsobem.