Kraj chce rozšířit Klatovskou nemocnici kvůli nedostatku lůžek. Součástí nového křídla má být i urgentní příjem

Události v regionech: Rozšíření Klatovské nemocnice (zdroj: ČT24)

Plzeňský kraj řeší nedostatečnou kapacitu lůžek v Klatovské nemocnici. Přesunuli se do ní třeba pacienti z městské sušické nemocnice, kterou by kraj chtěl do několika let převzít. Teď ale zatím hledá firmu, která by připravila projekt k dostavbě dalšího křídla té klatovské. Součástí šestipodlažního bloku má být i urgentní příjem. Zároveň v areálu nemocnice dělníci dokončují nový pavilon pro dialýzu.

Hrubá stavba pavilonu dialýzy je téměř hotová. „Nyní probíhá vnitřní zdravotnická instalace uvnitř, dokončují se vnitřní omítky a v příštím týdnu je domluveno, že bychom následně začali dělat skladbu podlah,“ popsal vedoucí technického oddělení Klatovské nemocnice Václav Jakl.

Nemocnice novou část otevře začátkem příštího roku. Už teď ale kraj připravuje další stavbu. „Bude propojená s budovou monobloku. Aktuálně jsme ve fázi výběru zhotovitele na stavební projekt, zhruba do čtrnácti dnů by měl být znám,“ dodal Jakl.

„V novém křídle najde nové místo oddělení klinické hematologie a biochemie. Některé provozy jsou dosud víceméně v provizorních prostorách polikliniky a určitě se tak zefektivní jednak vzájemná komunikace, jednak se omezí nutnost pochůzek sanitářů,“ konstatoval primář interního oddělení Klatovské nemocnice Jan Vachek. 

A přestěhuje se tam i akutní příjem. Ten stávající nestačil ani kvůli výpadku akutních lůžek v sušické nemocnici. Navíc třeba během covidové pandemie se na chodbách potkávali nakažení lidé s ostatními pacienty.

„Máme to univerzálně připravené, že se jedná o čtyři patra lůžkové péče, což je vlastně to nejklíčovější,“ podotkl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Pavel Hais (Piráti). Cenu stavby nového křídla zatím Plzeňský kraj odhadl na 600 až 700 milionů korun.