Plzeňský kraj musí ze stavby klatovské nemocnice vrátit sto milionů

Plzeňský kraj musí vrátit 100 milionů korun z dotace na stavbu klatovské nemocnice. Informaci přinesl deník Právo s tím, že částku po několikaletých dohadech definitivně potvrdilo ministerstvo financí. Podle auditorů klatovský tendr z roku 2008 porušil hned několik pravidel a vítězná stavební společnost vůbec vyhrát neměla.

Výstavba šestipodlažního monobloku klatovské nemocnice vyšla bezmála na jednu a půl miliardy korun. Zhotovitele největší stavby v dějinách kraje vybrala v roce 2008 hodnotící komise během jediného dne, vítězný Metrostav se ale podle auditu ministerstva financí z roku 2014 do výběru vůbec dostat neměl, protože jeho nabídka nebyla zpracovaná podle zadavatelových požadavků.

Tehdejší vedení hejtmanství ovládané občanskými demokraty několikrát v minulosti prohlásilo, že pochybení odmítá. „Jsem přesvědčen, že ten výběr proběhl podle tehdy platných předpisů a že k žádnému pochybení nedošlo,“ prohlásil bývalý ekonomický náměstek Vladislav Vilímec.

Kraj musí vrátit celou čtvrtinu dotace

Nyní ministerstvo přichází s tím, že kraj musí inkasovaných sto milionů vrátit. „Odvolací orgán ministerstva financí vydal rozhodnutí o odvolání 31. března 2016, kde snížil částku odvodu navrženou v prvním stupni,“ informoval resortní mluvčí Michal Žurovec. Pro rozpočet Plzeňského kraje to ale i tak znamená citelný zásah, vracet musí celou čtvrtinu čtyřsetmilionové evropské dotace.

Plzeňský hejtman Václav Šlajs se k sankci vyjádří až v pondělí, v minulosti se ale s žádným penále nechtěl smířit a mimo jiné prohlásil: „Budeme to zřejmě vymáhat na firmě, která toto výběrové řízení administrovala, ale to je otázka právníků.“

Reportáž: Plzeňský kraj musí vracet sto milionů (zdroj: ČT24)