Koruna svaté Anežky darovaná českými poutníky bude v Římě v kapli svatých patronů Evropy

Koruna svaté Anežky před bazilikou sv. Petra v Římě (zdroj: Barbora Trubačová)

Socha připomínající svatou Anežku Českou bude umístěna v kapli svatých patronů Evropy. Ta se nachází v podzemí baziliky sv. Petra v Římě. Sochu přivezli papeži Františkovi čeští a moravští poutníci u příležitosti výročí svatořečení české přemyslovské princezny.

Koruna Anežky České, jak se socha z ateliéru akademického sochaře Daniela Trubače jmenuje, dosahuje téměř dvou a půl metru a váží tři sta kilogramů.

Korunu zdobí skleněné krystaly v národních barvách a její kovové stuhy nesou verše modliteb i slova Jaroslava Seiferta. Sochař do nich otiskl i prsty poutníků.

Ti výtvor předali papeži Františkovi u příležitosti třicátého výročí Anežčiny kanonizace v Římě spolu s výtěžkem sbírky přes jeden milion korun pro chudé a potřebné.

Svatá Anežka je nejen symbolem české státnosti, ale také odpovědnosti státu vůči nemocným, starým, sociálně slabým a vyloučeným a v neposlední řadě symbolem milosrdenství.

Svatořečení v důležitém roce

Svatořečení Anežky v roce 1989 bylo velkou událostí nejen pro věřící, ale bývá vnímáno i jako symbol a předzvěst pádu komunistické vlády v Československu. Jen to, že totalitní režim povolil vycestovat více než sedmi tisícům lidí do Vatikánu, aby mohli být kanonizaci přítomni, mnozí vnímali jako známku toho, že režim slábne.

Během svatořečení v Římě připomněl kněz Tomáš Halík dávnou pověst, která říkala, že „až bude svatá Anežka svatořečena, bude v Čechách konečně dobře“.

U příležitosti 30. výročí kanonizace do Říma přijely tisíce českých poutníků. Zúčastnili se třídenního programu děkovných bohoslužeb i připomínání událostí před třiceti lety, mnozí z nich byli pamětníky tehdejších chvil, někteří přivedli i své potomky.