Stovky českých poutníků přijely do Říma, aby symbolicky poděkovaly svaté Anežce České za dar svobody

V Římě začala česká národní pouť k příležitosti třicátého výročí svatořečení Anežky České. Zúčastní se jí všichni čeští a moravští biskupové a více než dvě tisícovky poutníků. Ve středu 13. listopadu všechny čeká generální audience u papeže Františka. Čeští a moravští katolíci mu předají sochu sv. Anežky České a výtěžek z charitativní sbírky po chudé a potřebné.

Stovky poutníků s vlajkami, trikolorou nebo s odznakem s vyobrazením Anežky České v klopě se sjely do Říma, aby se zúčastnily české národní poutě k oslavě světice a patronky. V úterý uplyne třicet let od chvíle, kdy přemyslovskou princeznu svatořečil papež Jan Pavel II. Mnozí z poutníků a kněží přijeli po třech desítkách let podruhé.

František Helebrand zamířil do Říma z Hradce nad Moravicí. „Děkujeme za dar svobody,“ řekl před bohoslužbou v bazilice svatého Klimenta a zavzpomínal, jak organizoval cestu do Říma před třiceti lety. „Přihlásilo se mnoho lidí, museli jsme trochu prověřovat, zda jsou věřící a nechtějí se třeba jen pod záminkou cesty do Říma dostat na Západ,“ připomněl dobu v totalitě.

Svatořečení Anežky v Římě 12. listopadu 1989 bylo velkou událostí nejen pro věřící, ale bývá vnímáno i jako symbol a předzvěst pádu komunistické vlády v Československu.

„Vyjeli jsme 8. listopadu, prožili jsme pak už v autobuse velkou radost, když jsme se dozvěděli, že padla Berlínská zeď. To nám vlilo do žil velkou naději a druhý moment byl v aule Pavla VI., kdy jsme skandovali ‚Papež musí do Prahy‘ a to už jsme věřili, že se ten okamžik musí uskutečnit,“ vzpomíná dnes poutník.

„Naše nadšení bylo veliké, potkali jsme se s krajany z Kanady a jiných zemí, velice jsme toužili, aby se něco dělo. Přijeli jsme domů 15. listopadu přes západní Německo, dozvěděli jsme se pak o možné smrti jednoho ze studentů a vyšli jsme do ulic. Jezdili jsme do Opavy, kde jsme podporovali Občanské fórum,“ popsal.

Jiná poutnice řekla, že před třiceti lety se do Říma nedostala. Míst bylo málo a v její farnosti se losovalo, bylo místo jen pro dva farníky. Mladá maminka Olga Kulhánková přijela s manželem a dvěma dětmi. „Jsme z Bílovic nad Svitavou a přijeli jsme poděkovat svaté Anežce za svobodu a přijeli jsme se podívat do Říma,“ řekla.

Národní pouť byla zahájena ve tři hodiny odpoledne v bazilice Santa Maria Maggiore. Ještě před tím se biskupové modlili k českým národním patronům nad hrobem svatého Cyrila v bazilice svatého Klimenta. Připomněli si také letošní 1150. výročí úmrtí jednoho z moravských věrozvěstů.

Ve středu 13. listopadu čeká poutníky a kněží generální audience u papeže Františka. Předají mu výtěžek z charitativní sbírky po chudé a potřebné a také sochu Anežky České, kterou ve svém ateliéru v Polešovicích na Uherskohradišťsku vytvořil sochař Daniel Trubač.