Konkurzní správce měl poslat miliony do Afriky na zhodnocení, nikdo už je neviděl

Události v regionech: Obvinění ze zpronevěry konkurzního správce (zdroj: ČT24)

Policisté obvinili bývalého konkurzního správce textilky Tiba ve Dvoře Králové nad Labem Stanislava Kuželu ze zpronevěry a porušení povinností při správě cizího majetku. Podle kriminalistů měl víc než 65 milionů korun z konkurzní podstaty použít bez souhlasu soudu a věřitelů k nedovolené obchodní transakci v zahraničí. Peníze z ní dosud nikdo nedopátral.

Textilka Tiba dříve vyvážela pestré tkaniny ze Dvora Králové do Afriky, její konkurzní správce Stanislav Kužela tam ale měl před dvěma lety přes firmu S+R Maschinenbau v Německu poslat více než 65 milionů. Chtěl je prý zhodnotit při nákupu zlata ve státě Sierra Leone a při prodeji v Dubaji. Za šest dní měly být zpět i s výnosem několik milionů. To se ale nestalo, zmizely.

„Neměl souhlas ani od soudu, ani od věřitelského orgánu,“ podotýká Kateřina Podeszwová z Krajského soudu Hradec Králové. Muž byl podle mluvčí policie Ivy Kormošové obviněn ze zločinu zpronevěry a ze zločinu porušení povinností při správě cizího majetku. „Měl upadající firmě způsobit škodu za víc než 65 milionů korun,“ dodala.

Ztracené peníze se teď snaží získat zpět Kuželův nástupce, konkurzní správce David Jánošík. „Vymáhám je před německými soudy, v prvním stupni jsme uspěli, jsem také nucen vymáhat způsobenou škodu po mém předchůdci. Navrhl jsem jeho insolvenci,“ vysvětluje Jánošík. Kužela vyjádření před kamerou odmítl. Žije v domě v Hradišti na Písku u Pardubic, který policie v katastru zajistila. Předtím správce zaznamenal pokus vyvést dům mimo dosah věřitelů.

„Jsem ve shodě se zastupujícím advokátem nedávat v dané věci žádné informace z důvodu stále probíhajícího řízení,“ napsal Kužela ve vyjádření pro ČT. Tiba je v konkurzu od února 2007. Byla největším domácím výrobcem potištěných tkanin. Zaměstnávala dvanáct set lidí, v závěru 550, a má přes tisíc věřitelů, kteří po ní chtěli skoro 600 milionů. Většinu jejích budov ve Dvoře Králové už noví vlastníci zbourali.