Kdo usiluje o hlasy voličů ve Zlínském kraji? Anketa s lídry, kteří se nedostali do debaty ČT

Česká televize zahájila předvolební vysílání. Ve čtvrtek se v něm detailně věnuje Zlínskému kraji. Kromě večerní předvolební debaty s lídry devíti kandidátek s největším volebním potenciálem ČT představí také odpovědi dalších kandidujících stran, hnutí a koalic na základní otázky fungování jejich kraje.

SDRUŽENÍ PRO REPUBLIKU - REPUBLIKÁNSKÁ STRANA ČECH, MORAVY A SLEZSKA

Odpovídá lídr kandidátky Josef Bazel.

Co se podle vás za poslední čtyři roky povedlo?

Ono se toho moc nepovedlo. My jsme Republikánská strana Čech, Moravy a Slezka, která nemá nic společného se Sládkovými republikány. Jsme proti kolaboraci a korupci a rozkrádání státního majetku. 

Co se podle vás za poslední čtyři roky nepovedlo?

Nepovedlo se nic, protože se krade čím dál tím víc. Chceme, abychom do toho mohli zasahovat. Aby nedocházelo ke krádežím. 

Jaké jsou vaše tři priority, se kterými kandidujete?

Chceme, aby nedocházelo ke korupci, ke krádežím a ke kolaboraci. Chceme, aby si to lidé nechali v hlavě a aby nás volili. Protože to, co je tam teď, to se krade i na radnicích. Také pojišťovací podvody. Máme toho strašně moc. Vystupovali jsme na radnici, ale ti nás vždycky odpálkovali, protože je nás málo. Musíme být někde ve funkci, abychom toho mohli víc prosadit.

Lídr kandidátky - SDRUŽENÍ PRO REPUBLIKU - REPUBLIKÁNSKÁ STRANA ČECH, MORAVY A SLEZSKA - Josef Bazel (zdroj: ČT24)

Moravané, pro zachování Moravy se při sčítání lidu 2021 opět přihlasme k moravské národnosti

Opovídá lídr kandidátky Petr Bystřický.

Co se podle vás za poslední čtyři roky povedlo?

Povedlo se, že se obyvatelé východní Moravy, potažmo Zlínského kraje, takzvaně neztratili. Hlavně, co se týče turistického ruchu. Myslím si, že je zde spousta šikovných lidí, kteří investovali svůj čas, energii a peníze k rozvoji turistického zázemí pro návštěvníky kraje. Za ty roky se jim to podle mě letos nejvíce vrátilo. 

Co se podle vás za poslední čtyři roky nepovedlo? 

Nepovedlo se přesvědčit lidi, že ty bolševické kraje, které tady zůstaly po minulém režimu, že mají pro ně smysl. Vnímám ve svém okolí, že nikdo ten kraj ke svému životu nepotřebuje. To, co předvedlo vedení Zlínského kraje za poslední rok, jak se tady dohadovali ohledně krajské nemocnice a to podivné hlasování zanechalo v obyvatelých kraje spíše pachuť po politikaření. Ukázalo jim, že nejde o ně, ale spíše o nějaké politické body a nahánění investorů. 

Jaké jsou vaše hlavní priority?

Pokud se dostaneme do zastupitelstva, tak chceme jako první z bodů iniciovat změnu názvu kraje na Východomoravský, neboť ten název mnohem lépe reflektuje, ve které části republiky se nacházíme. Myslíme si, že obyvatelé z tak silných etnografických oblastí, jako je Valašsko, Slovácko a Haná, se s tímto názvem mnohem lépe ztotožní. Dále bychom chtěli zvrátit proces budování krajské nemocnice a spíše věnovat čas a prostředky modernizaci stávajících nemocnic v Uherském Hradišti, Vsetíně, Kroměříži a ve Zlíně. A poslední prioritou je propagace myšlenky, aby se obyvatelé Zlínského kraje příští rok hlásili při sčítání lidu k moravské národnosti. Myslíme si, že je to velice důležité pro další rozvoj Moravy. 

Lídr kandidátky - Moravané, pro zachování Moravy se při sčítání lidu 2021 opět přihlasme k moravské národnosti - Petr Bystřický (zdroj: ČT24)

ROZUMNÍ - Petr Hannig - za spravedlnost a životní jistoty

Odpovídá lídr kandidátky Zdeněk Cekota.

Co se za poslední čtyři roky povedlo?

Řekl bych, že se nepovedlo nic. Poslední čtyři roky nestojí za řeč.  

Co se za poslední čtyři roky naopak nepovedlo?

Co se nepovedlo, je tady vidět. Nezrealizoval se obchvat Zlína, takže tato cesta bývá často úplně ucpaná. Dále je to problémové parkování v celém Zlíně, které je i v jiných městech podobně řešené. Tam, kde se dá parkovat, postavili automaty a kde se nedá parkovat, ale lidi musí, tak tam vypustili městskou policii a ta rozdává pokuty. 

Jaké jsou vaše hlavní tři priority?

Zaprvé je to návrat ke kořenům po stránce hospodářské. Zadruhé návrat ke kořenům po stránce mezilidských vztahů. A zatřetí je to kontrola státu nad výběrovými řízeními a zdroji.

Lídr kandidátky - ROZUMNÍ - Petr Hannig - za spravedlnost a životní jistoty - Zdeněk Cekota (zdroj: ČT24)

Volte Pravý Blok

 Členové strany včetně lídra se odmítli vyjádřit.

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT

Členové strany včetně lídra se odmítli vyjádřit.