Kauza Brno-střed: Jeden z pěti obviněných po razii na radnici byl propuštěn z vazby

Státní zástupce propustil z vazby jednoho z mužů stíhaných po razii na radnici Brno-střed. Důvody vazby podle něj pominuly. Ve vazbě zůstávají čtyři obvinění. Policie zasahovala na Brně-středu začátkem března. Devět lidí obvinila z korupčního jednání.

Po zásahu na radnici městské části Brno-střed obvinila policie devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Pět lidí skončilo ve vazbě, a to včetně bývalého radního Brna-středu Jiřího Švachuly a bývalého místostarosty městské části Brno-Ivanovice Petra Liškutina (oba dříve ANO).

Švachula s Liškutinem zůstávají ve vazbě

„Mohu potvrdit, že jsem dnes propustil jednoho z obviněných z vazby na svobodu, protože důvody vazby v jeho případě pominuly,“ řekl státní zástupce Radek Mezlík. Jde o jednoho z tria podnikatelů, tedy Petra Kaláška, Pavla Ovčarčina nebo Lubomíra Smolku, kteří po razii skončili ve vazbě stejně jako Švachula a Liškutin. Kdo jmenovitě vazbu opustil, ale státní zástupce neřekl.

Všech pět mužů podalo proti vazbě stížnost

Z vazby může po stížnosti propustit obviněného soud. Vazbu také stíhanému může ukončit sám státní zástupce, pokud sezná, že důvody vazby pominuly. Všech pět mužů ve vazbě už dříve podalo proti vazbě stížnost, o žádné z nich ale brněnský krajský soud ještě nerozhodl.

Policie se při razii zajímala především o zakázky investičního odboru z minulého volebního období. Tehdy byl Švachula místostarostou, v novém volebním období byl radním. Zastupitelstvo ho kvůli kauze z rady už odvolalo. Švachulu i Liškutina hnutí ANO vyloučilo. Stíhaným hrozí až šestnáct let vězení. Další čtyři obvinění jsou od začátku stíháni na svobodě.