Karlovarský kraj chystá v Lokti zubní kliniku. Stomatologické komoře se nelíbí zapojení firmy

Události v regionech: Karlovarský kraj chce zřídit novou stomatologickou kliniku (zdroj: ČT24)

Zřízením nové stomatologické kliniky v Lokti chce Karlovarský kraj vyřešit kolabující provoz zubních pohotovostí. Ten je důsledkem celkového palčivého nedostatku zubařů v regionu. V současnosti fungují pohotovosti většinou jen o víkendech a svátcích a doktoři, kteří na nich slouží, teď požadují vyšší hodinovou sazbu. Sami stomatologové ale považují projekt za problematický kvůli roli firmy, kterou kraj jeho přípravou pověřil.

Nová stomatologická klinika by měla vzniknout v budově bývalé školy v Lokti na Sokolovsku. Karlovarský kraj doufá, že tak do regionu přitáhne nové zubní lékaře. Oblastní stomatologická komora se ale nad záměrem kraje pozastavila – hlavně proto, že za přípravu kliniky kraj zaplatil soukromé firmě.

„Provedení nám připadá minimálně netransparentní, až bych si dovolil říct klientelistické. Jak k tomu přijdou ostatní soukromí provozovatelé, že stát zadotuje jeden soukromý subjekt?“ uvedl předseda Oblastní stomatologické komory v Karlovarském kraji Jaroslav Vaněk.

Krajské vedení naopak tvrdí, že svým úsilím supluje to, co by podle politiků měla zařídit spíše komora. „Stomatologická komora nedokáže zajistit pro pacienty v Karlovarském kraji ani pohotovost, natož zubní lékaře v malých obcích. Takže se do toho pouští Karlovarský kraj, kterého to není primární úkol, ale chce těm lidem pomoci,“ řekl náměstek hejtmana Dalibor Blažek (HNHRM).

V Karlovarském kraji není problém jen se zubními pohotovostmi, ale obecně s nedostatkem lékařů. Má po Praze nejvíc lidí bez stálého zubaře, přičemž oblastní stomatologická komora zažádala o zvýšení hodinové sazby za pohotovost.